8 ljekovitih svojstava Pu-Erh čaja

Vjerojatno ste čuli za čajeve kao što su zeleni čaj, bijeli čaj i oolong čaj koji se prave od biljke Camellia sinensis, ali možda niste čuli za Pu-Erh čaj. Pu-Erh čaj, koji se izgovara poo-air, također dolazi od iste biljke i može se pohvaliti brojnim zdravstvenim prednostima.

8 zdravstvenih dobrobiti Pu-Erh čaja

  1. Povećava energiju

Zahvaljujući teinu(kofeinu) u Pu-Erh čaju, ispijanje šalice dnevno može vam pomoći povećati razinu energije i fokus. Svaka šalica Pu-Erh čaja od 2,5 dcl sadrži oko 60 do 70 miligrama kofeina u usporedbi sa 105 miligrama u standardnoj šalici kave. Inače, tein u čaju, slična je supstanca kofeinu iz kave, sporije se  otpušta, te se zbog navedenog duže i blaže djeluje. Zbog toga je Pu-Erh čaj dobar izbor za ljude koji su previše nervozni nakon samo jedne šalice kave.

Tein može pomoći u poboljšanju mentalnog fokusa i dati vam dodatni poticaj koji vam je potreban da prebrodite teška poslijepodneva. Ispijanje Pu-Erh čaja može vam pomoći da se bolje usredotočite i uskladite s danom. Odvajanje nekoliko trenutaka za ispijanje šalice Pu-Erh čaja može vam pomoći da se opustite i ponovno usredotočite prije nego što se vratite na posao puni energije.

  1. Promiče zdravo srce

Ispijanjem jedne šalice Pu-Erh čaja dnevno možete smanjiti rizik od srčanih bolesti dok uživate u ukusnom, nadasve zdravom napitku. Pu-Erh čaj pomaže u prevenciji bolesti srca jer pomaže u proizvodnji lovastatina. Ovaj prirodni statin se obično koristi za liječenje visokog kolesterola.

  1. Čisti toksine i slobodne radikale

Pu-Erh čaj koristi svoja oksidativna svojstva za povećanje razine kisika, što poboljšava cirkulaciju i protok krvi. Dopremajući više kisika u mozak, Pu-Erh čaj može pomoći u borbi protiv glavobolja i migrena te smanjuje slobodne radikale koji mogu uzrokovati ozbiljne bolesti.

U tradicionalnoj kineskoj medicini Pu-Erh čaj se koristi za pomoć slezeni i želucu u filtriranju toksina u cijelom tijelu. Pu-Erh čaj sadrži jednostavne šećere i mikroorganizme koji pomažu slezeni očistiti krv i eliminirati slobodne radikale. Možete konzumirati Pu-Erh čaj svakodnevno kako biste uživali u dosljednim učincima ili ga povremeno koristiti kao sredstvo za čišćenje kako biste obnovili osnovne funkcije vašeg tijela.

  1. Sprječava rak

Studije su pokazale da dosljedna konzumacija Pu-Erh čaja može spriječiti rak i spriječiti rast novih stanica raka. Znanstvenici vjeruju da su oksidirani polifenoli čaja razlog potencijalne upotrebe Pu-Erh čaja u prevenciji ili liječenju određenih vrsta raka. Ovi polifenoli djeluju na uklanjanje slobodnih radikala i pomažu u zaustavljanju proizvodnje nepravilnih stanica. Kao i kod svakog novog liječenja, važno je razgovarati o svojim mogućnostima s liječnikom prije nego što se posvetite bilo kojem planu.

  1. Štiti zdravlje kostiju

Nije tajna da kosti gube gustoću i postaju sve slabije kako starite. Rizik od ozbiljnih bolesti kostiju kao što je osteoporoza povećava se kako starite i može dovesti do hospitalizacije u teškim slučajevima.

Mnoge stvari mogu pridonijeti slabljenju kostiju, uključujući neaktivnost i nedostatak važnih vitamina i minerala. Pušenje i pijenje također mogu biti faktori koji doprinose razvoju bolesti kostiju kako starite.

Istraživanja na životinjama pokazala su da polifenoli u čaju mogu pomoći u razvoju veće koštane mase i veće čvrstoće kostiju. Ovi polifenoli također sadrže antioksidanse s protuupalnim svojstvima koji pomažu smanjiti bol i nelagodu.

  1. Pomaže kod mršavljenja

Pu-Erh čaj poboljšava probavu i može pomoći u ublažavanju simptoma zatvora zahvaljujući postojanju lovastatina, ali i probiotika u ovim listovima čaja. Antioksidansi i polifenoli u Pu-Erh čajevima također pomažu u probavi i razgradnji masti.

Istraživanja su pokazala da vam puerh čaj može pomoći u mršavljenju u kombinaciji sa zdravom prehranom i tjelovježbom. Pu-Erh čaj potiskuje sintezu masnih kiselina, što može pomoći vašem tijelu da prestane proizvoditi veće razine masti. To ne znači samo da možete jesti hranu bogatu mastima, piti Pu-Erh čaj i smršaviti. Da biste postigli bilo kakav gubitak težine i dalje ćete morati redovito vježbati i jesti zdravu hranu.

Pu-Erh čaj također potiče vaše tijelo da proizvodi hormone epinefrin i norepinefrin, koji djeluju na smanjenje zaliha masnih kiselina. Popijte jednu šalicu pu-erh čaja nakon obroka jednom ili dva puta dnevno kako biste iskoristili zdravstvene prednosti koje pomažu u mršavljenju.

  1. Smanjuje stres

Iako Pu-Erh čaj sadrži tein(kofein), to ne znači da će vas učiniti nervoznima. U stvari, Pu-Erh čaj može pomoći u smanjenju stresa, a njegova protuupalna svojstva pomažu u opuštanju kada osjetite manje bolove.

Pu-erh čaj sadrži fitokemikalije GABA i teanin, kojima se pripisuje niža razina stresa. Ove fitokemikalije povećavaju proizvodnju melatonina, što može pomoći u boljem snu i smirenijem ponašanju tijekom dana.

  1. Sprječava bolesti

Budući da je Pu Erh čaj bogat antioksidansima i vitaminom C, ispijanje šalice ovog napitka svaki dan može spriječiti bolesti poput obične prehlade i gripe. Pu-erh čaj je fermentiran, ali i posebno obrađivan, što znači da ima veće koncentracije ovih antioksidansa od nefermentiranih čajeva. Budući da pu erh čaj dolazi od biljke Camellia sinensis, također ima više antioksidansa i katehina koji se bore protiv bolesti od biljnih čajeva.

Za kraj

Imajte na umu da Pu Erh čaj nije zajamčeni lijek za bilo koje od ovih oboljenja. Dok je moderna medicina tek započela s proučavanjem dobrobiti čajeva poput Pu Erha, tradicionalna kineska medicina stoljećima koristi ove prave čajeve za liječenje raznih bolesti. Stoga skuhajte ukusnu šalicu pu-erh čaja iz ponude Kuće Čaja Split, uživajte u punim okusima i uživajte u pozitivnim zdravstvenim prednostima.

Leave a Comment

Shopping Cart
Scroll to Top