Pravilna priprema Pu-erh čaja

Ako ste tek upoznali pu-erh čaj , lako se izgubiti tijekom pripreme prvog čaja. Ovaj vodič pomoći će vam da naučite nešto o posuđu za čaj, metodama pripreme i, što je najvažnije, filozofiji koja stoji iza kuhanja šalice Pu Erh čaja.

Moramo priznati da je naslov ovog posta zapravo prilično pogrešan. Ne postoji ‘pravi način pripreme. Kuhanje pu erha nije egzaktna znanost. Postoje pogrešne percepcije koje vas tjeraju da vjerujete da se morate pridržavati točnih temperatura, vremena namakanja ili da morate koristiti posebnu vrstu vode.

Ne postoji savršena šalica čaja ili savršen način kuhanja. Pripremanje čaja nije znanost, to je način umjetnosti. Budite umjetnik. Prilagodite način natapanja ovisno o čaju, dostupnim alatima i što je najvažnije: vašem raspoloženju.

Da biste postigli optimalni organoleptički užitak, pu-erh čaj treba pripremiti prema posebnoj proceduri, kod čega je najvažniji omjer čaja i vode.

Kako pravilno pripremiti Pu-erh čaj?

Temperatura vode:
Nakon ključanja u čajniku, voda postiže temperaturu od 100°C.

Količina pu-erh čaja:
– na 2,5 dcl vode stavlja se 1 čajna žličica pu-erh čaja
– na 1 l vode stavlja se 1 jušna žlica pu-erh čaja.

Držanje pu-erh čaja u vodi:
Pu-erh čaj se drži u vodi/cjedilu poklopljen između 2-5 minute, a nakon toga se procijedi. Tijekom ovih nekoliko minuta antioksidansi (katehini) izlaze na površinu i imaju bolji učinak na organizam kada se čaj ispija.

Pu-erh čajevi i njihova prosječna cijena u Kući čaja Split kreće se oko 60 kn za 100 grama, što je dostatno za konzumaciju pu-erh čaja za otprilike 21 dan/1L po danu.

Najbolje vrijeme za konzumaciju Pu-Erh čaja

 

1.Pijte kuhani Pu-Erh čaj prije jela

Fermentirani Pu-Erh čaj obično je poznat kao kuhani čaj. Zreli čaj je bogat velikim brojem elemenata u tragovima, polipeptidnih aminokiselina i minerala. Zbog smanjenja gastrointestinalnih nadražaja u sirovom čaju, ispijanje kuhanog čaja na prazan želudac neće izazvati fizičku nelagodu. Za osobe s dugotrajnim zatvorom i slabom detoksikacijom, ispijanje kuhanog Pu-erh čaja na prazan želudac najbolji je i najbrži način mršavljenja.

2.Pijte sirovi Pu-Erh čaj nakon jela

Sirovi čaj je Pu-Erh čaj koji je fermentiran kratko vrijeme ili koji nije fermentiran i pohranjen. Zapravo, glavni sastojak sirovog čaja za mršavljenje bogat je polifenolima čaja, koji su slični zelenom čaju, oolong čaju i drugim proizvodima od čaja. Stručni pokusi dokazali su da polifenoli čaja mogu inhibirati sintezu i diferencijaciju masnih stanica te održavati stabilnost razine masti i sterola u krvi. Vrlo je koristan za gubitak masnoće i prevenciju pretilosti.

Za kraj

Preporučuje se piti Pu-Erh čaj pola sata ili sat nakon obroka. Ako ga ovako pijete, neće vam oštetiti želudac, a može vam pomoći i u probavi hrane te u otklanjanju masnoće. Preporuča se ne piti tijekom menstruacije. Pijte jednom ili dva puta dnevno, najviše tri šalice.

Shopping Cart
Scroll to Top