GABA-kiselina-aminokiseline

Što je GABA i koja je njena uloga u tijelu?

Što je GABA? Prirodna neproteinska aminokiselina, odnosno neurotransmiter zadužen za pravilan prijenos informacija i podražaja u živčanom sustavu čovjeka. 

GABA kiselina (eng. gamma-aminobutyric acid) te informacije i podražaje prenosi znatno sporije što pruža mogućnost rasterećenja živčanih stanica. Što dovodi do opuštanja, tijelo se umiruje i lakše zaspimo.

Ljudsko tijelo je u pravilu posjeduje dovoljan iznos GABA aminokiseline, ali tijekom starenja i pod utjecajem stresa njena razina opada.

Brojna istraživanja su dokazala kako GABA ima sposobnost snižavanja visokog krvnog tlaka i poticanja povećanja razine hormona rasta. 

Hormon rasta je hormon prednjega režnja hipofize čiji nedostatak može prouzrokovati probleme s koncentracijom, nedostatak energije i manju izdržljivost i otpornost.

GABA neurotransmiter

GABA neurotransmiter vrlo dobro surađuje sa serotoninom kao još jednim neurotransmiterom.

Svi neurotransmiteri rade na prilično sličan način, njihova uloga je da djeluju kao “prijenosnici poruka” ili “glasnici” između moždanih ćelija. 

Dakle, oni prenose “poruku” od jedne moždane ćelije do druge. Ako GABA neurotransmiteri ne funkcioniraju i nisu uravnoteži to može dovesti do stanja kao što su šizofrenija, depresija, epilepsija i sl.

GABA čaj – Gabalong

Gabalong-čaj-caj-gdje-kupiti

Gabalong čaj se najviše proizvodi u Aziji, odnosnu u Japanu i Tajvanu.

Gdje kupiti? GABA čaj ili Gabalong čaj (Oolong čaj) može se pronaći u specijaliziranim prodavaonicama i u Kući Čaja Split.

Prednosti konzumacije Gabalong čaja:

  • Smanjuje anksioznost
  • Smanjuje stres
  • Poboljšava kvalitetu spavanja
  • Pomaže proizvodnju ljudskog hormona rasta

Može se koristiti kao alternativa za melatonin. Kao i svi ostali čajevi dobiveni od lišća čajevca (Camellia sinensis), Gabalong čaj sadrži kofein, ali jako male količine

GABA čaj se proizvodi na način da se listovi čajevca suše u uvjetima bez kisika kako bi se postigla što veća razina GABA aminokiselina. Što daje poseban okus u šalici i otključava brojne zdravstvene prednosti!

Listovi se najčešće ostavljaju u zatvorenoj komori pri kontroliranim uvjetima. U komoru se otpušta dušik kako bi se količina kisika smanjila. Tako se glutaminska kiselina u listovima pretvara u GABA aminokiselinu.

Kako pripremiti GABA čaj?

Priprema:

  1. Na 2.5 dcl do 3 dcl vode ide 1 čajna žličica Gabalong čaja. Na 1 litru vode ide 1 jušna žlica. 
  2. Temperatura vode neka bude između  70 i 80 °C. 
  3. Držati u vodi poklopljeno 2 do 3 minute.
  4. Gabalong čaj je spreman za konzumaciju

Na 2 dcl Oolong čaja obogaćenog GABA aminokiselinom nalazi se oko 2 mg GABA-e. Što je oko 10 puta više nego obični Oolong čaj.

Nuspojave

Prekomjerna konzumacija GABA čaja ili drugih proizvoda s određenim udjelom GABA aminokiseline može potencijalno dovesti do nuspojava. Kao što su, problemi s probavom, poteškoće s disanjem, mučnine i trnci u rukama.

Preporučena dnevna doza GABA aminokiseline je maksimalno 300 mg dnevno. No potrebno je krenuti s manjim količinama u početku. Djeluje već nakon sat vremena od primjene.

Shopping Cart
Scroll to Top