goji-bobice-stablo

Goji bobice – voće protiv starenja

Goji bobice (lat. Lycium barbarum) nam dolaze iz Azije, odnosno Kine gdje se uzgajaju i izvoze po čitavom svijetu. Točnije u podnožju Himalaja (na jugu Kine) se uzgajaju, a kod nas stižu pretežno u sušenom obliku, u prahu ili u obliku čaja. Ova “superhrana” raste i u sjevernoj regiji Ningxia Hui.

Idealna namirnica za usporavanje procesa starenja, zbog visokih antioksidacijskih svojstava.

Kinezi ih nazivaju i “crvenim dijamantima”, a krasi ih moć uništavanja slobodnih radikala u tijelu.

 

Sastav

 

susene-goji-bobice

 

Goji bobice su prema svom sastavu bogate vlaknima, niskog glikemijskog indeksa, prepune nutrijenata i fitonutrijenata. 

Na 100 grama sušenih Goji bobica možemo pronaći:

  • 10.2 g proteina, 
  • 4.4 g masti, 
  • 61.3 g ugljikohidrata
  • 11 mg željeza

Osim toga, tu su vitamini B i C, 18 aminokiselina, beta-sitosterol, minerali i dr. Zaista se ističe među ostalim voćem i hranom općenito s obzirom na antioksidacijska svojstva. Jedino ogrozd, sušena žutika i sušeni šipak mogu imati više antioksidacijskih svojstava od Goji bobica. Iako ljudsko tijelo ima sposobnost da samo proizvodi antioksidanse, ipak s vremenom se ta proizvodnja usporava. 

Borovnice, kupine, brusnice, maline i općenito bobičasto voće sadrži visoke razine antioksidansa. Stručnjaci navode kako bi 60% našeg dnevnog unosa hrane trebalo biti voće.

 

Uzgoj

 

Grmoliko stablo Goji raste do 3 metra u visinu, a može se uzgajati i uzgaja se u svim dijelovima Hrvatske. Voli hranjiva i propusna tla, idealno bi bilo da su drenirana pijeskom. 

Sadnice Goji biljke se sade u pravilu od travnja do rujna. Mali cvjetovi se otvaraju tijekom ljeta, dvospolni su i samooplodni. Plod je jajastog oblika oko 3 cm duljine i prepun sjemenki. 

Bobice su crvenkaste boje, a čuvaju se sušenjem na suncu ili mehaničkim putem. Osušene, zapakirane i pravilno skladištene mogu trajati i do godinu dana.

 

Ljekovitost

 

Konzumacija Goji bobica u obliku čaja ili sušenom obliku donosi niz zdravstvenih prednosti za čovjeka:

  • Snižavaju kolesterol
  • Mogu očuvati dobar vid
  • Pozitivno utječu na mokraćni sustav
  • Mogu poboljšati cirkulaciju
  • Borba sa slobodnim radikalima
  • Jačaju imunitet

 

Goji bobice čaj

 

goji-bobice-ledeni-caj

 

Čaj od Goji bobica može biti učinkovit u uklanjanju toksina iz organizma, djelovati osvježavajuće i štititi stanice kože od štetnog UV sunčevog zračenja.

 

U svojoj ponudi imamo zeleni sencha čaj koji je mješavina Goji bobica, Acai bobica i s dodatkom hibiskusa, šipka, jabuke te maline. Prava osvježavajuća voćna kombinacija, koja se tijekom ljeta može konzumirati i kao ledeni čaj!

 

Još jedan osvježavajući i naš najpopularniji zeleni Oolong čaj Guardian Angel, koji je kombinacija Goji bobica i jagode. Oba čaja s Goji bobicama zasigurno su bolje rješenje i zdravija alternativa ledenim voćnim čajevima prepunim šećera.

 

Nuspojave

 

Goji bobice mogu djelovati potencijalno štetno kod osoba koje uzimaju određene terapije u obliku lijekova. U pravilu se trebate savjetovati s liječnikom, no konzumacija čaja od goji bobica bi trebala biti sigurna, u umjerenim količinama. 

Ženama se za vrijeme trudnoće preporučuje konzumacija Goji bobica, ali u umjerenim količinama. Pod uvjetom da trudnice ne uzimaju određene terapijske lijekove.

 

Ako imate dodatna pitanja ili jednostavno trebate savjet, slobodno nam se javite putem mail-a.

 

Shopping Cart
Scroll to Top