Općenito o čaju

Što je to čaj?

Grm čajevac je podvrsta stabala Camellie. Posjeduje žuto-bijele cvjetove te malene plodove, izrazito jakog oklopa, poput lješnjaka. Listovi su konstantno zeleni, pomalo zupčasti.

Za one koji žele znati malo više: dvije su glavne podvrste biljke Camellie – Thea Sinensis (kineska vrsta) i Thea Asamica (indijska vrsta). Križanjem ove dvije osnovne vrste biljke Camelije nastale su sve čajne kulture diljem svijeta.

Kuća čaja Split – svijet čaja na jednom mjestu!

Više je od 150 različitih aroma čaja te bezbroj kombinacija miješanja s drugim supstancijama. Svijanje lišća oslobađa eterična ulja koja određuju miris i aromu čaja. Dodavanjem prirodnih okusa cvijeća i voća izbor postaje vrlo širok.

Alkaloidi u čaju predstavljaju kofein (tein).

Dobije se fermentacijom listića čaja koji su nakon završetka postupka fermentacije gotovo crni te mu odatle naziv „crni čaj“.

To je skupina polufermentiranih (oolong/wulong) čajeva.

Dolazi od kineskog CHA’, dok ga u zapadnoeuropskim jezicima znamo kao TE, THE, TEE ili TEA. Izuzetak je portugalski naziv, on je najbliži izvornom: piše se CHA’, a izgovara [ša’].

Sastojci zelenog čaja koji predstavljaju antioksidanse. U zelenom čaju prisutne su 4 vrste katehina te se njima pridaje većina ljekovitih svojstava zelenog čaja.

Alkaloid koji sadrže zrna kave i listovi čaja stimulativnog je učinka za tijelo. Čaj sadrži upola manje kofeina od kave. Kofein u vrelom čaju dijelom je vezan, a dijelom slobodan, što znači da se sporije apsorbira – učinak je donekle slabiji, ali dugotrajniji.

Rashlađen napitak čaja, nerijetko s aromatičnim dodacima koji mnogostruko povećavaju ponudu okusa, popularan i za spravljanje punčeva, odličan za ljetne vrućine, najčešće se spravlja od rooibos i voćnih čajeva.

Minerali su esencijalne neorganske tvari nužne u ljudskoj prehrani. Sastojci su kalij, natrij, kalcij i magnezij te u manjim količinama željezo, jod, selen i fluor. Osim navedenog, u čaju se nalaze i mangan i cink.

Polufermentirani kineski čaj.

Proces u kojem se zeleno lišće rasprostire za sušenje bilo prirodnim putem, bilo zagrijanim zrakom. Time se uklanja vlaga, a listovi postaju savitljivi i meki.

Kofein otkriven u čaju izvorno je dobio ime tein, iako je riječ o istoj supstanciji. Međutim, kako je u čaju ta tvar vezana, ima različiti mehanizam djelovanja na ljudski organizam u odnosu na kofein u kavi. Naime, kofein u čaju, za razliku od kave, ne utječe negativno na srce i krvotok, nego pojačava protok krvi i izmjenu tvari u mozgu. Od svih čajeva, najviše teina (kofeina) ima u pu-erh čaju, a nakon toga u crnom i oolong čaju. Tein razbuđuje, daje energiju, ubrzava metabolizam na način da koristi masnoće za dobivanje energije, odnosno podizanje temperature (ubrzanje metabolizma – veća potrošnja kalorija – mršavljenje).

Aminokiselina L-teanin sastojak je lišća čaja. Male količine nalaze se u ekstraktima zelenog i crnog čaja. Djeluje protiv nesanice i daje osjećaj opuštenosti te pomaže koncentraciji, što je sukladno stimulativnom učinku kofeina u čaju.

Ovisno o načinu spravljanja i stupnju fermentacije, čaj dijelimo na bijele, zelene (nefermentirani), crvene (polufermentirani) i crne (fermentirani). Uz brojna miješanja i dodatke, kao i razlike u podneblju i tlu, nebrojeno je tipova čaja.

Latinski naziv grma čajevca jest „Camellia sinensis“, a znan je i kao kineski, junanski čaj. Podrijetlom iz Kine (visok tri do četiri metra) danas se uzgaja u krajevima sa umjerenom klimom. Botaničko ime druge od dviju originalnih vrsta čajevca jest “Camellia assamica“, koja je znana i kao čaj assam, prema istoimenoj indijskoj regiji.

Čajna prašina koja sadrži djeliće čajnih listića manjih od 1 mm, prosijane nakon postupka valjanja. Služi za punjenje filter vrećica. Čaj najslabije kvalitete.

Fermentacija (vrenje) prirodni je proces raspada složenih organskih spojeva u čaju pod utjecajem enzima kojim se dobiva crni čaj. Fermentirani (crni) čaj razlikuje se od nefermentiranog (zelenog) po izgledu i po kemijskom sastavu te sadrži manje prirodnih sastojaka.

Crni čaj i dijelom zeleni čaj sadrže veće količine fluorida. To je važan mineral koji jača zubnu caklinu i zube te sprečava kvarenje zuba.

Čaj se prema veličini lista može podijeliti u četiri glavne skupine: listovi čaja, slomljeno lišće, sjeckano lišće i lišće u prahu. Gradacija lišća određuje boju, jačinu i okus čaja. Što je viši stupanj gradacije lišća, potrebno ga je dulje kuhati. Ovisno o tome u kojem se razdoblju godine čaj bere, razlikuju se čajevi iz proljetne, ljetne i jesenske berbe. Prema tome koji se listići otkidaju, razlikuju se čajevi iz vršnih pupoljaka te čajevi prvih, drugih pa sve do petih listića, gledano od vrha grančice naniže. Kakvoća i bogatstvo sastojaka najveći su na vrhu grančice.

Originalna skupina čajeva iz Yunnana (kineske pokrajine i pradomovine čaja) kojoj se pridaju ljekovita svojstva. Postoje dva tipa čaja pu-erh: zeleni i zreli. Zreli se pravi od lišća zelenog čaja pu-erh koje je prošlo drugu fazu oksidacije. Vlažnost i temperatura pozorno se prate. Potom se čaj preša u razne oblike: pločice, diskove ili stošce. Dok se većina čajeva konzumira do godinu dana nakon proizvodnje, pu-erh je dobar godinama i još oplemenjuje svoju aromu. Često ga prije uporabe ostave da se natapa i dugo ga kuhaju (Tibetanci cijele noći). U Kini taj čaj rabe u medicini.

Nalaze se uglavnom u kori i rubnim dijelovima biljke, gdje kao antioksidansi štite tkivo ispod sebe. Upravo taj snažni antioksidacijski učinak čini polifenole u čaju vrijednima ljudima za zaštitu od bolesti.

Čaj od stabljika istoimenog južnoafričkog grma.

Slobodni radikali nestabilne su molekule koje mogu oštetiti DNK u stanicama, što vodi do raka kao i pojave tumora, dijabetesa, artritisa, oštećenja kože, … Mogu oksidirati kolesterol, što uzrokuje začepljenje krvnih žila, srčane probleme i infarkt. Oni, inače, nastaju u normalnom staničnom metabolizmu, ali i kao posljedica vanjskih utjecaja: pušenja, UV – zračenja, zagađenja okoliša… Općenito, nezdrav stil života može rezultirati neravnotežom odnosa slobodnih radikala i antioksidansa, koji se vežu uz radikale i neutraliziraju ih prije nego što prouzroče štetu.

U Rusiji i zemljama Srednje Azije neizbježna naprava za pripravu čaja koja napitak održava toplim.

Bez vitamina naš organizam ne može funkcionirati i zato ih redovito moramo konzumirati. Čaj sadrži mnoge vitamine.

Kakvoća vode ima iznimno važnu ulogu za okus čaja. Najbolja je meka voda neutralna okusa. Tvrde vode mogu promijeniti osnovnu aromu.

Da se spriječi fermentacija svježe ubrani listovi kratko se poprže (ili stave pod paru) i na taj način se uništavaju fermenti onemogućavajući fermentaciju. Dobiva se čaj s listićem zelenkaste boje (tako je i dobio naziv) koji sadrži sve prirodne sastojke, a posebno neke vitamine (npr. vitamin C).

Jeste li znali?

Isti čaj nema svaki put isti okus, nekad je bolji, a nekad gori. Spravljanje dobrog čaja nije toliko jednostavno koliko se čini, potrebno je pratiti neka pravila:

01. Koristite čaj u listićima. Kvaliteta takvog čaja je uvelike bolja od onog u vrećicama. Sigurno ste nekad osjetili predivan miris koji se širi iz limene kutije u kojoj se drži čaj. Čaj u vrećici nema ni izbliza takav miris.

02. Držite čaj u zatvorenom spremniku. Tako možete biti sigurni da čaj neće izgubiti svoj okus.

03. Što je veći čajnik/šalica/lončić u kojem spravljate čaj bit će više mjesta da se listići rašire i na kraju će čaj biti bolji.

04. Za crni, zeleni, bijeli i oolong čaj koristite jednu  čajnu žličicu na 2,5-3 dcl vode, ovo može varirati ovisno o čaju i vlastitom ukusu.

05. Za crni čaj voda bi trebala biti na temperaturi od 100 °C. Ne dajte da vode vrije predugo jer će to smanjiti količinu kisika u vodi, a kisik naglašava okus čaja. Isto tako na temperaturama ispod 90 °C crni čaj neće biti dobar (dovoljno intenzivan). Za zelene, bijele i oolong čajeve potrebna je temperatura vode od 70 °C do 80 °C. Na višim temperaturama čaj ima gorak okus.


Vrijeme držanja listića čaja u vodi varira od čaja do čaja, ali sve vrste čaja moraju biti u vodi barem 30 sekundi. Crni i oolong čajevi bi trebali biti u vodi 2-4 minute, zeleni i bijeli 2-3 minute. Ako čaj držite dulje u vodi obično postane gorak/trpkog okusa.

– Djelovanje pojedinog čaja na metabolizam:
Oolong čaj potiče rad metabolizma čak i bolje od zelenog, no njegova prednost leži u činjenici da može odstajati duže (sporije oksidira) te bolje razbuđuje, jača što je bitno sportašima te općenito ljudima zahtjevnijih fizičkih i psihičkih aktivnosti.

Žuti čaj pak bolje djeluje na metabolizam od bijelog, dok mu je najveća prednost da ne spušta krvni tlak koliko bijeli čaj. Stoga Kuća čaja toplo preporuča konzumaciju bijelog čaja u kombinaciji sa žutim, zelenim ili pak oolong čajem za maksimalni efekt čišćenja tijela od toksina, ubrzanje metabolizma, smanjenja masnoća u krvi, čišćenja kože, tena, itd.

– Preporučeno vrijeme konzumacije pojedinog čaja:
Zeleni i oolong čaj se preporučuju konzumirati isključivo tijekom dana kao i žuti čaj, a bijeli se preporučuje konzumirati popodne i navečer jer opušta, spušta krvni tlak, pospješuje san…

– Preporučena dnevna količina konzumacije pojedinog čaja:
Zeleni i oolong čaj se preporučuju konzumirati u ograničenoj količini do 1 L dnevno, a žuti i bijeli čaj mogu se konzumirati gotovo neograničeno – što se više piju, djeluju bolje na organizam.

– Trajanje pojedinog pripremljenog čaja:
Kada se pripravi „ubojica masnoća“ – oolong čaj, on može odstajati najduže (od 4 do 6 sati), potom zeleni čaj (do 2 sata), a žuti i bijeli čaj mogu odstajati najmanje (do 1 sat).

– Antioksidativna svojstva pojedinog čaja:
Najistaknutija antioksidativna svojstva (borba protiv kancerogenih bolesti) od čajeva s najboljim učinkom za mršavljenje ima bijeli čaj, slijede ga oolong i žuti čaj te potom zeleni.

– Količina teina (kofeina) u pojedinom čaju:
Od čajeva za mršavljenje oolong čaj ima najviše teina (kofeina), zeleni ga ima u nešto manjoj količini, a žuti i bijeli čaj gotovo nemaju teina (kofeina). Oolong čaj stoga bolje razbuđuje od zelenog, a žuti i posebno bijeli čaj su odlični za uspavljivanje.

Od svih originalnih čajeva najviše teina (kofeina) svakako ima u pu-erh čaju te potom crnom čaju.

Ako niste znali: čaj daje energiju za kvalitetan sportski trening, sportašima pospješuje tjelesnu aktivnost i izdržljivost te ubrzava metabolizam i razgradnju suvišnih masnoća.

Kuća čaja (za sada) ima jednu fizičku trgovinu / dućan u Splitu, Kralja Tomislava 6 (kraj kina Tesla). Koristeći Internet trgovinu / dućan / web shop možete izvršiti online / web shop narudžbu, prodaju i kupovinu čajeva iz svih krajeva lijepe naše (Zagreb, Rijeka, Osijek, Zadar, Šibenik, Makarska, Dubrovnik,…).

Shopping Cart
Scroll to Top