najskuplji-cajevi

Znate li koji su najskuplji čajevi na svijetu?

Znamo da prirodni procesi i prirodan tijek sušenja i fermentacije uvelike utječe na najvišu razinu kvalitete čajeva. Tijekom stoljeća, pod utjecajem raznih vladavina razvijala se globalna trgovina čajem. 

Dostupnost čaja velikom broju ljudi učinila je svoje. Čaj je postao najpopularnije piće na svijetu. 

Na današnjem tržištu, cijena čaja je u direktnoj korelaciji s načinom obrade i vremenom potrebnim za pripremu proizvoda spremnog za konzumaciju. 

Svaka vrsta čaja ima svoje specifičnosti i karakteristike po kojima im se može odrediti kvaliteta. To mogu biti čimbenici poput: svježine, veličine i oblika, cjelovitosti i boje listova te način obrade. Osim toga, miris i okus su jako dobri pokazatelji izvrsnosti čaja.

 

U nastavku teksta možete pronaći najskuplje čajeve svijeta, načine na koju se obrađuju i kako se pakiraju.

 

1. Da Hong Pao čaj

 

da-hong-pao-čaj

 

Prema legendi, Da Hong Pao čaj počeo se konzumirati još za vrijeme vladavine kineske dinastije Ming. Naziva se i “Big Red Robe”, a navodno je kineski car s pomoću napitka od listova Da Hong Pao izliječio svoju majku. Nakon čega je grmolika biljka počela uživati kultni status. 

Vjeruje se da su “matične biljke” i dalje na životu iz čijih su reznica uzgajane današnje Da Hong Pao. Samonikla divlja sorta koja se prilagodila strmim liticama planine Wuyi. Na području nekadašnje vulkanske aktivnosti gdje je nastalo mješovito tlo koje je izuzetno plodno. Erozijom tla nastale su strme litice i uske nizine kroz koje teče rijeka. Danas je to područje pod zaštitom i pretvoreno u nacionalni park.

Treba napomenuti da kao i za sve, na tržištu postoji raznoraznih plagijata ove vrste čaja. Da Hong Pao čaj prodaje se po cijeni od $ 1.2 milijuna po kilogramu, a cijena po šalici čaja iznosi $ 2.400,00.

U Kući Čaja Split možete pronaći Da Hong Pao čaj u izvornom obliku iz istog područja, ali naravno niže gradacije.

 

2. Panda Dung čaj

 

panda-dung-čaj

 

An Yashi, predavač na Sveučilištu Sinchuan došao je na ideju da koristi izmet od Pandi kako bi uzgojio posebnu sortu zelenog čaja. Sve to iz razloga što Pande imaju jako loš probavni sustav. Probave tek oko ⅓ hrane koju pojedu, što znači da ⅔ odlaze iz tijela putem izmeta. Drugim riječima, veliki broj nutrijenata tako završi u izmetu. 

Na taj način Yashi s pomoću organskog gnojiva zapravo uzgaja svoj čaj za koji tvrdi kako je čaj bogate arome bogat i vitaminima i mineralima. Razlog je taj što se Pande većinom hrane bambusom. Cijena Panda Dung čaja iznosi $ 70.000,00 po kilogramu, što bi bilo oko $ 200,00 po šalici čaja. 

 

3. Vintage Narcissus čaj

 

Vintage-Narcissus-čaj

 

Poznat je i pod nazivom “Shui Xian”, a riječ je o visokokvalitetnom Oolong čaju koji se uzgaja na planini Wuyi. Naziv duguje grčkom mitološkom liku Narcissus-u. Iz mase ga izdvaja proces starenja pri kojem Vintage Narcissus čajevi odležavaju čak preko 50 godina. 

Intenzivnog je i kompleksnog okusa, a karakteriziraju ga čokoladne, drvene i cvjetne note sa suptilnom aromom orašastih plodova. Rijedak je i vrlo cijenjen od strane kolekcionara i poznavatelja čajeva. Cijena po kilogramu se kreće oko $ 7.165,00.

 

4. Zheng Yan Hua Xiang Rou Gui čaj

 

Zheng-Yan-Hua-Xiang-Rou-Gui-čaj

 

Iz jednog od najprestižnijih teritorija Niu Lan Keng na planini Wuyi. Karakterizira ga jedinstven cvjetni miris i slatkoća. “Yan” u prijevodu znači kamen, stoga se ovaj čaj naziva kameni čaj (Rock tea), a spada u vrstu Oolong čajeva. 

Rou Gui” u prijevodu znači korica cimeta, što se referira na okus čaja koji je blago pikantan, podsjeća na cimet i djeluje stimulirajuće na nepce. Cijena po kilogramu iznosi $ 6.892,00.

 

5. Tieguanyin čaj

 

Tieguanyin-čaj-Tea

 

Tieguanyin čaj se počeo uzgajati prije dvjestotinjak godina u kineskoj provinciji Fujian. Svoj naziv duguje budističkoj “željeznoj božici milosrđa”. Proces obrade i proizvodnje je specifičan i složen. Uključuje sušenje, valjanje, oksidaciju i termičku obradu. 

Sve to kako bi se razvili karakteristične voćne note zajedno s ugodnom gorkom aromom. Jedinstven okus duguje vrsti tla, klimatskim uvjetima i položaju. Cijena po kilogramu iznosi $ 3.307,00.

 

Da biste uživali u ljekovitim svojstvima, aromama i okusima čajeva, ne morate potrošiti bogatstvo. Visoke cijene najskupljih čajeva rezervirane su za one s najdubljim džepom. 

Smatrali smo kako je dobro znati da postoji razlike u dostupnosti i u cijenama pojedinih čajeva iz dalekih krajeva.

Shopping Cart
Scroll to Top