ginko-biloba-stablo-ginko-čaj-ljekovitost

Ginko – ljekovitost najdugovječnijeg stabla na svijetu

Ginko (eng. Ginkgo biloba) je živi fosil, najstarije stablo čije se postojanje procjenjuje na više stotina milijuna godina.

U Kini se mogu pronaći stabla Ginko biloba starosti od nekoliko tisuća godina! U Europu je stigao prije tristotinjak godina i postao omiljeno stablo urbanih gradskih središta, parkova i vrtova. Krasi ga otpornost, jedinstven izgled listova lepezastog oblika koji opadaju u jesen i neugodan miris plodova.

Ginko je otporan na sušu, bolesti i nepovoljne uvjete tla. Stoga nije pretjerano zahtjevna biljka za uzgoj. Pretpostavlja se kako je neugodan miris plodova, koji nastaje zbog vanjskog dijela ploda, privlačio životinje koje su ih konzumirale.

ginko-listovi-čaj

Listovi Ginka su zeleni tijekom ljeta, a u jesen potpuno žuti što stablo čini jednim od ljepših prizora. Čak i kad listovi potpuno otpadnu ispod stabla na tlo, prizor je i dalje veličanstven. Otporni su na nametnike koji pak štete drugim stablima u blizini.

Današnje životinje, kornjače, jazavci i sl., jedu plodove Ginka, koji kad su zreli i otvore se izgledom podsjećaju na pistacije. 

U farmaciji se koriste ekstrakti listova Ginka za proizvode koji reguliraju brojna zdravstvena stanja. Kao što su koncentracija, vid i pamćenje.

Plodovi Ginka sadrže nisku razinu toksičnosti i sigurni su za ljude, ali u manjim količinama.

Ginko – ljekovitost

Flavonoidi i terpenoidi su spojevi za koje se vjeruje da su najvažnije tvari ove biljke. Ekstrakti Ginka dostupni su obliku suplemenata, tableta, kapsula, čajeva i u drugim tekućim oblicima. 

Postoje istraživanja koja potvrđuju učinak Ginka u poboljšanju kratkotrajnog pamćenja kod odraslih. Međutim, postoje i studije koje to opovrgavaju te su potrebna dodatna istraživanja kako bi se potvrdili učinci.

Ipak, potvrđeno je da kemijski spojevi Ginka mogu poboljšati cirkulaciju krvi u tijelu. Antioksidansi iz Ginka neutraliziraju slobodne radikale (nestabilne molekule kisika) u organizmu, koji mogu oštetiti stanice. 

Ljekovitost Ginka:

  • Može poboljšati kratkoročno pamćenje
  • Može poboljšati kognitivne funkcije
  • Može ublažiti depresivna stanja
  • Može ublažiti anksioznost
  • Može ublažiti glavobolje i migraine
  • Može ublažiti upalna stanja

Proizvodi koji u svom sastavu sadrže određeni postotak Ginka u masovnoj su upotrebi diljem svijeta. Preporučena dnevna doza Ginko ekstrakta na dan je do 240 mg.  

Ginko čaj

Za što je dobar čaj od Ginka? Dobar je u popravljanju raspoloženja, može “razbistriti um” i smanjiti osjećaj anksioznosti. Redovita konzumacija čaja može smanjiti mogućnost pojave glaukoma i smanjiti simptome demencije.

Kakvog je okusa? Ginko čaj je blago oporog okusa s laganim voćnim notama. Izvrstan je u kombinaciji s drugim ljekovitim biljem, ali može se piti i kao jedini sastojak.

Listovi Ginka za pripremu čaja prikupljaju se prije nego što promijene boju u žutu. 

Priprema:

  • Na 2.5 dcl do 3 dcl vode ide 1 čajna žličica. Na 1 l vode ide 1 jušna žlica. 
  • Temperatura vode neka bude između  70 i 80 °C 
  • Otopinu držati poklopljenu u vodi 2 do 3 min.
  • Čaj od Ginka je spreman!

Gdje kupiti? Ginko čaj možete pronaći u prodavaonici Kuća Čaja Split. Omiljen je kod studenata i učenika, a dolazi kao mješavina sa Sencha-om (čaj čiji se listovi suše pod parom) i laticama naranče.

Nuspojave

Dijabetes, trudnoća i epilepsija su stanja za vrijeme kojih se ne preporučuje konzumirati proizvode s ekstraktom Ginka. Posebno ako se radi o terapijskim tabletama za tlak ili druga stanja. Ginko može odgoditi njihov učinak i djelovanje.

Neke od nuspojava i reakcija na Ginko mogu biti glavobolja, zatvor, alergijske reakcije na koži i sl.

Shopping Cart
Scroll to Top