pasji-trn-biljka-vucji-trn-caj-nutrijenti

Pasji trn – dragocjena biljka koja obiluje nutrijentima

Vučji trn (lat. Hippophae rhamnoides) koji se naziva još i pasji trn (eng. Sea buckthorn) je grmolika biljka koja voli sunce i ne trpi zadržavanje vode. Koristio se još u antičkim vremenima kao lijek za konje. 

Prije svega zbog obilja nutrijenata i fitonutrijenata koji smanjuju mentalni i psihički stres organizma te divide tijelo nazad u ravnotežu.

Biljka pasji trn je privlačna pticama, pčelama te drugim kukcima i insektima. Iako snažnog korijena vučji trn ipak nešto sporije raste, ali može rasti u visinu od preko 5 metara.

Prirodno stanište su mu umjereno hladna područja Europe i Azije. Iznimno dobro podnosi hladnoću, može preživjeti temperature do – 40 °C. 

Uzgoj vučjeg trna počeo se provoditi i u SAD-u, Kanadi i Južnoj Americi. Ogovara mu suho i propusno tlo, a prilično je otporan i na sušu.

pasji-trn-listovi-ljekovitost

Listovi pasjeg trna rastu nasuprot jedan drugome, srebrno-žuto-zelene su boje i obiluju flavonoidima. Osim toga, bogati su vitaminima, mineralima i proteinima. Možemo razlikovati ženska i muška grmolika stabla pasjeg trna. 

Ženski grm ima manje cvjetova od muškog, a spol je vidljiv tek nakon što pasji trn procvjeta. Što se u pravilu događa tek nakon tri godine starosti. Oprašivanje se vrši s pomoću vjetra. Pasji trn cvjeta u proljeće, prije ili usporedno s rastom lišća.

Prirodna staništa pasjeg trna u Hrvatskoj su obalna i pjeskovita tla uz rijeke Dravu i Savu. Iako je njihov broj u tim područjima znatno smanjen s obzirom na melioraciju tla i uređivanja reljefa.

Plodovi pasjeg trna odnosno bobice su narančaste boje i mogu se jesti sirove. Bobice su bogate vlaknima, veličine oko 1 cm, a sazrijevaju krajem ljeta. Sastoje se od nezasićenih masnih kiselina, vitamina (B12, C, E), minerala (željezo, selen, bakar) i flavonoida.

pasji-trn-plodovi-bobice

Kakvog je okusa pasji trn? Sirove bobice imaju gorko-kiselkast okus i češće su hrana pticama nego ljudima koji ih prerađuju u razne prehrambene proizvode.

Ulje bobica pasjeg trna koristi se kao sredstvo za ublažavanje astme i potpora kardiovaskularnom sustavu. Potencijalno se može koristiti i za smanjenje toksičnosti kemo terapije. Ulje može sadržavati više omega masnih kiselina istovremeno (omega-3, omega-6, omega-7, omega-9).

Danas je biljka pasji trn svoju primjenu pronašla u farmaciji, kozmetici i prehrani. U obliku ulja, sokova, čajeva, dodataka prehrani, kapsula i sl.

Biljka pasji trn se može gotovo potpuno iskoristiti kao sirovina i ekstrahirati u razne proizvode. Kora i grane također obiluju nutritivno vrijednim sastojcima, stoga i ne čudi njihova primjena u obliku krema za kožu. Takve kreme imaju moć smanjiti infekcije i upalna stanja kože.

Pasji trn – ljekovitost

Već smo ranije u tekstu naveli kako su gotovo svi dijelovi biljke prepuni ljekovitih sastojaka. Kora i grane pasjeg trna se ekstrahiraju te unose u organizam oralno i putem kože. 

Oralnim putem se liječe i obnavljaju crijeva i probavni trakt, dok se primjenom na kožu ublažavaju opekline i liječe kožna stanja. Sinergijskim djelovanjem ljekovitih sastojaka biljke dugoročno se može puno toga postići.

Listovi i cvjetovi pasjeg trna:

  • Poboljšavaju vid
  • Ublažavaju artritis
  • Ublažavaju kožne probleme (akne, opekline, strije)

Bobice vučjeg trna:

  • Pomažu iskašljavanje
  • Ublažavaju simptome bronhitisa
  • Smanjuju razinu kolesterola
  • Ublažavaju infekcije 

Pasji trn čaj

Konzumacijom čaja od pasjeg trna pomaže i podržava rad jetre, regulira se probava i podržava rad kardiovaskularnog sustava.

Pasji trn čaj može se kupiti kao mješavina s drugim biljkama ili kao jedini sastojak. Antioksidativni učinak čaja od pasjeg trna smanjuje broj slobodnih radikala u tijelu, obnavlja kožu i usporava njeno starenje.

Ispijanjem čaja možete puno učiniti za zdravlje svojih crijeva, uklanjanjem toksina i slobodnih radikala.

Nuspojave

Za konzumaciju proizvoda s udjelom lišća, bobica i cvjetova vučjeg ili pasjeg trna uz lijekove preporučujemo zatražiti odobrenje liječnika.

Prema iskustvu konzumenata, Pasji trn čaj u umjerenim dozama do 3 šalice dnevno nije do sada prouzrokovao štetne nuspojave.

Shopping Cart
Scroll to Top