bijeli čaj karakteristike

Kakav je to bijeli čaj?

Bijeli čaj, vrhunski antioksidant i jedna od najzdravijih vrsta čaja uopće. Dobio je ime po srebrnastom paperju koje pokriva pupoljke za berbe, a pobijeli kad se čaj osuši. Mlado lišće i pupoljci beru se neposredno prije nego što se pupoljci otvore i započne oksidacija.

Pije se preventivno jer jača imunološki sustav i djeluje blagotvorno na ljudski organizam. Brojne koristi konzumiranja bijelog čaja identične su navedenim koristima konzumiranja zelenog čaja. Za razliku od zelenog, bijeli čaj u okusu posjeduje minimalnu trpkost, tj. okus mu je blaži, mekši, manje travnat.

Kakve veze ima oksidacija s bijelim čajem?

Važno je znati da svi čajevi – bijeli, zeleni, oolong čajevi, crni čajevi pa čak i pu-erh čajevi – potječu od iste biljke Camellia sinensis, zimzelenog grma autohtonog i u Kini i u Indiji. Stotine kultivara i hibrida razvilo se iz biljke Camellia sinensis tijekom vremena, a svaki uspijeva u različitim geografskim područjima svijeta. Ali u konačnici je raznolikost biljke čaja i način na koji se listovi biljke obrađuju ono što definira konačnu vrstu čaja koji će završiti u vašoj šalici čaja.

Jedna od najvećih razlika u tome kako se različiti čajevi obrađuju je oksidacija – to jest, koliko dugo listovi čaja smiju biti izloženi kisiku nakon što su ubrani.

Što su listovi čaja dulje izloženi kisiku, listovi postaju tamniji i dublji je profil okusa koji se razvija. Tijekom obrade, majstori čaja koriste mnoge različite metode za stvaranje i kontrolu oksidacije, uključujući valjanje, oblikovanje ili drobljenje listova kako bi se ubrzala oksidacija, te kuhanje na pari, pečenje ili pečenje listova kako bi se zaustavila.

Odakle dolazi bijeli čaj?

Običaj čaja razvio se u doba ranih kineskih carskih dinastija (između 600. i 1300.) kada je ispijanje čaja i kultura čaja cvjetala diljem zemlje. Običaj je bio da građani odaju godišnju počast tadašnjim carevima u obliku rijetkih i finih čajeva. Nešto kao porez na čaj. Ovaj carski poklon čaju obično se pravio od najmlađih, najnovijih i najnježnijih pupoljaka najfinijih biljaka čaja.

Carski vrtovi čaja razvijeni su, ponekad u tajnosti, za uzgoj ovih rijetkih, čašćenih čajeva. Pjesnici su te posebne čajeve nazivali “bijelim poput oblaka, zelenim poput sna, čistim poput snijega i aromatičnim poput orhideje”.

Ovi pokloni carskom čaju smatraju se najranijim oblicima bijelog čaja, ali nisu bijeli čaj kakav poznajemo danas. Tijekom vladavine cara Huizonga iz dinastije Song (960. – 1297.), mladi pupoljci čaja bi se trgali u proljeće, kuhali na pari i uklanjali im vanjski list, pažljivo ispirali izvorskom vodom, pažljivo sušili na zraku i zatim mljeli u srebrnasto bijeli prah.

Taj bi se bijeli prah miješao u vrućoj vodi kako bi se dobio najfiniji čaj dostupan jedinoj osobi u Kini koja si ga je mogla priuštiti – caru.

Kako pripremiti bijeli čaj?

Priprema bijelog čaja gotovo je identična pripremi zelenog čaja. Gotovi napitak je blijedo-zlaćane boje, blagog i osvježavajućeg okusa koji je najbolje ne kvariti dodacima poput šećera i mlijeka.

Temperatura vode:

  • Nakon ključanja u čajniku, voda se ostavlja da se ohladi oko oko 5 minuta da bi se postigla optimalna temperatura od 70 °C.
  • Na 2,5–3 dcl vode stavlja se 1 čajna žličica bijelog čaja
  • Na 1 litru vode stavlja se 1 jušna žlica bijelog čaja.
  • Bijeli čaj se drži u vodi/cjedilu poklopljen između 3-5 minute, a nakon toga se procijedi. Tijekom ovih nekoliko minuta antioksidansi (katehini) izlaze na površinu i imaju bolji učinak na organizam kada se čaj ispija.
Shopping Cart
Scroll to Top