Kako pravilno pripremiti zeleni čaj?

Listovi zelenog čaja također su ukusan i zdrav napitak – sve dok ga pripremate na pravi način. Nažalost, za razliku od mnogih opcija čaja, kuhanje zelenog čaja nije tako jednostavno kao bacanje čaja/vrećice čaja u šalicu, prelijevanje kipućom vodom i zaslađivanje po vašoj želji. Umjesto toga, postoji nekoliko savjeta kako izvući maksimum iz zelenog čaja.

Ako zeleni čaj ne pripremite na pravi način, sve što ćete dobiti je gorak, travnati napitak. Međutim, kada se pripremi na pravi način, odaje svježinom, pitkošću, te puninom okusa. U ovom tekstu, provest ćemo vas kroz to kako napraviti zeleni čaj, na ispravan način, kao i kroz često postavljana pitanja, savjete i varijacije okusa.

Sadrži li zeleni čaj kofein(tein)?

Da, međutim, razlikovat će se ovisno o vrsti listova zelenog čaja koji se koriste i o tome koliko dugo se kuha. Osim toga, obično je daleko manje nego u kavi – često 1/3-1/4 količine.

Koliko dugo kuhati zeleni čaj?

Tri minute obično su “slatka točka” za zeleni čaj prije nego što postane previše gorak. Međutim, predlažemo da infuzija traje 2 – 3 minute, dok za specijalitete poput Gyokura, prvi preljev 1 minutu, potom svaki idući 30 sekunda duži.

Kakvog je okusa zeleni čaj?

To može uvelike varirati – budući da postoji toliko mnogo vrsta zelenog čaja i okus se dosta razlikuje. Općenito, ima pomalo travnati okus, ipak, može biti i slatko, pa čak i orašasto.

Koliko čaja koristite po šalici?

Kao opće pravilo, preporučili bi 1 žličicu lišća po šalici. Međutim, to može varirati ovisno o veličini/obliku lišća. Na primjer, velikim listovima trebat će više – ponekad i do dvije žlice.

Recept Kuće Čaja:

Da biste postigli optimalni organoleptički užitak, zeleni čaj treba pripremiti prema posebnom postupku, kod čega je najvažniji omjer čaja i vode:

Temperatura vode:

Nakon ključanja u čajniku, voda se ostavlja da se ohladi oko 5 minuta kako bi se postigla optimalna temperatura između 70–80 °C.

Količina zelenog čaja:

– na 2,5–3 dcl vode stavlja se 1 čajna žličica zelenog čaja

– na 1 l vode stavlja se 1 jušna žlica zelenog čaja.

Držanje zelenog čaja u vodi:

Zeleni čaj se drži u vodi/cjedilu poklopljen između 2-3 minute, a nakon toga se procijedi.

Tijekom ovih nekoliko minuta antioksidansi (katehini) izlaze na površinu i imaju bolji učinak na organizam kada se ispije zeleni čaj.

Zeleni čaj se ne bi trebao piti sa šećerom jer se na taj način smanjuje njegova učinkovitost. Ako ga baš morate zasladiti, dodajte čaju korijen sladića, list stevie, neku vrstu smeđeg šećera ili čisti javorov sirup.

Rok trajanja zelenog čaja u originalnoj ambalaži iznosi minimalno 6 mjeseci od dana njegove narudžbe/kupovine. Čuvati na tamnom i suhom mjestu.

Shopping Cart
Scroll to Top