Da biste postigli optimalni organoleptički užitak, zeleni čaj treba pripremiti prema posebnoj proceduri, kod čega je najvažniji omjer čaja i vode:
- Temperatura vode:
Nakon ključanja u čajniku, voda se ostavlja da se ohladi oko 5 minuta da bi se postigla optimalna temperatura između 70–80 °C. - Količina zelenog čaja:
– na 2,5–3 dcl vode stavlja se 1 čajna žličica zelenog čaja
– na 1 l vode stavlja se 1 jušna žlica zelenog čaja. - Držanje zelenog čaja u vodi:
Zeleni čaj drži se u vodi/cjedilu poklopljen između 2-3 minute, a nakon toga se procijedi.
Tijekom ovih nekoliko minuta antioksidansi (katehini) izlaze na površinu i imaju bolji učinak na organizam kada se zeleni čaj ispija.
Zeleni čaj se ne bi trebao piti sa šećerom jer se na taj način smanjuje njegova učinkovitost. Ako ga baš morate sladiti, čaju dodajte med ili palmin šećer, neku vrstu smeđeg šećera ili čisti javorov sirup.
Zeleni čajevi i njihova prosječna cijena u Kući čaja Split kreće se od 50 kn do 60 kn za 100 grama, što je dostatno za konzumaciju zelenog čaja za otprilike 20 dana/1L po danu.
Rok trajanja zelenog čaja u originalnoj ambalaži iznosi minimalno 6 mjeseci od dana njegove narudžbe/kupovine. Čuvati na tamnom i suhom mjestu.