15 ljekovitih svojstava bijelog čaja

Bijeli čaj i njegova ljekovita svojstva

Blagotvorni učinci bijelog čaja i njegovo pozitivno djelovanje na zdravlje, kao jednog od najzdravijih čajeva uopće, su mnogobrojni, a u nastavku teksta možete pročitati naših 15 savjeta.

1. Može pomoći u mršavljenju

Jeste li ikada razmišljali o bijelom čaju za mršavljenje? Ako ne, onda je krajnje vrijeme da ga probate. Pretilost je jedan od velikih problema u današnjem svijetu i vjerojatno bolest broj jedan. A među mnogim rješenjima, čini se da bijeli čaj ima potencijal, iako ne koliko žuti čaj ili oolong čaj.

Bijeli čaj pomaže u mršavljenju spaljivanjem postojećih masnih stanica i sprječavanjem stvaranja novih, zbog visoke količine EGCG supstance.

Također, poznato je da je bijeli čaj manje obrađen od drugih čajeva (ne fermentiran) i da sadrži više onih sastojaka koji su odgovorni za sagorijevanje masti.

Katehini koji se nalaze u bijelom čaju također mogu potaknuti gubitak težine. Svi oblici čaja (Camelia Sinensis), uključujući bijeli čaj, puni su antioksidanata, te mogu pomoći u procesu mršavljenja.

2. Može pomoći pri liječenju akni

Pogledajte ljude oko sebe i velike su šanse da većina njih ima neki oblik akni. Akne nisu štetan ili opasan problem, ali svejedno ne izgledaju dobro.

Bijeli čaj ima antiseptička i antioksidativna svojstva. Većina dermatologa vjeruje da antioksidansi štite kožu od staničnih oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i održavaju je zdravom.

Možete, idealno, razmisliti o pijenju bijelog čaja za liječenje akni, ponajviše u kombinaciji sa ružom ili jasminom. Redovito uzimajte jednu šalicu bijelog čaja dva puta dnevno. Antioksidansi u bijelom čaju izbacuju toksine iz vašeg tijela, čije bi nakupljanje moglo imati negativan učinak na vašu kožu i rezultirati aknama.

Za ovu namjenu iz naše ponude preporučamo slijedeće bijele čajeve; Sleeping Beauty, Rose Garden, Jasmine Pearls, Pai Mu Tan Rose, Pai Mu Tan Aloe Vera…

3. Može biti od koristi u trudnoći

Kao što je već spomenuto, bijeli čaj sadrži antioksidanse. Antioksidansi nude zaštitu stanica od povećanog oksidativnog oštećenja tijekom trudnoće.

Iako sadrži vrlo mali udio teina, postoje bolje opcije, poput rooibos čajeva, koji su apsolutno bez teina/kofeina te jačaju imunitet.

4.Pripomoć u liječenju raka

Katehini, vrsta antioksidansa, poznati su po svojim izvrsnim svojstvima protiv raka. Utvrđeno je da bijeli čaj sadrži najveću koncentraciju katehina, što ga čini jednom od idealnih namirnica za prevenciju ili liječenje raka.

5. Poboljšava zdravlje kose i kože

Bijeli čaj je prepun antioksidansa, protuupalna svojstva ovih antioksidansa jačaju vezivno tkivo i pomažu u smanjenju alergija poput prhuti ili ekcema.

Antioksidansi također mogu pomoći u liječenju poremećaja povezanih s kosom poput opadanja kose i slično.

Zbog visokog udjela fenola, bijeli čaj jača elastin i kolagen (važne bjelančevine koje se nalaze u vezivnom tkivu), čime čini kožu čvrstom i sprječava bore.

6. Može pomoći u liječenju dijabetesa

S promjenom načina života i sve lošijim životnim navikama, dijabetes, nažalost, postaje sve češća pojava(bolest).

Međutim, istraživanja usmjeravaju pozitivno svjetlo na bijeli čaj, s obzirom na njegovu sposobnost liječenja ili čak prevencije dijabetesa.

Dijabetes također može imati neželjene učinke na cerebralni korteks (dio mozga koji igra ulogu u svijesti).

Konzumacija bijelog čaja bi mogla biti prirodan i ekonomičan način suzbijanja štetnih učinaka predijabetesa na reproduktivno zdravlje muškaraca.

7. Pomaže u smanjenju upale

Katehini ovdje igraju veliku ulogu – smanjuju upalu, a također smanjuju rizik od bolesti povezanih s kroničnom upalom (kao što su rak, dijabetes i ateroskleroza).

Katehini suzbijaju upalu mišića i ubrzavaju oporavak nakon vježbanja. Također otkriveno je da suzbijaju učinke čimbenika koji uzrokuju fibrozu (ožiljke vezivnog tkiva obično zbog ozljede).

EGCG koji se nalazi u bijelim čajevima ima odlična protuupalna svojstva. Liječi srodne bolesti poput prehlade i gripe, a također ubija razne bakterije i viruse, uključujući virus koji uzrokuje gripu.

8. Može biti koristan za bubrege

Konzumacija bijelog čaja povezana je sa smanjenjem slobodnih radikala u organizmu, što u konačnici rezultira smanjenjem upalnih procesa, uključujući bubrege.

Katehini bi se mogli pokazati potencijalnim lijekom za bubrežne kamence kod ljudi, iako za navedeno postoje pojedine domaće trave provjerenog pozitivnog djelovanja…

9. Poboljšava zdravlje jetre

Otkriveno je da katehini (koji se također nalaze u zelenom čaju) štite od hepatitisa. U jednoj kineskoj studiji utvrđeno je da katehini čaja sprječavaju infekciju hepatitisom B.

Također, bijeli čaj pokazao se odličnim čistaćem jetre, smanjuje količinu “lošeg” LDL kolesterola, pripomoć je kod upalnih procesa u jetri, regulira AST, ALT, GGT markere, itd.

10. Dobar je za srce

Konzumacija bijelog čaja dulje od 12 mjeseci poništava oksidacijsku štetu nanesenu stanicama u srcu.

Utvrđeno je da bijeli čaj sadrži najviše antioksidansa u usporedbi s drugim vrstama čajeva. Pokazalo se da katehini pronađeni u bijelom čaju snižavaju razinu kolesterola, smanjuju krvni tlak i poboljšavaju funkcioniranje krvnih žila, čime se na kraju smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

12. Dobar je za zube

Bijeli čaj sadrži fluoride, flavonoide i tanine, a svi oni mogu biti korisni za zube, odnosno desne na razne načine. Ovdje treba napomenuti još jednu stvar – bijeli čaj sadrži tanine, ali samo u manjim količinama. Stoga nije tako vjerojatno da će vam promijeniti boju zuba kao drugi čajevi (osim zelenih čajeva i biljnih čajeva).

Također je utvrđeno da bijeli čaj deaktivira viruse i uništava bakterije koje uzrokuju karijes u zubima.

13. Može poboljšati pamćenje

Bijeli čaj je dobar izvor antioksidansa i jedan od najboljih izvora katehina. To ga čini jednom dobrom namirnicom za poboljšanje pamćenja ili čak usporavanje opadanja pamćenja.

14. Pomaže protiv starenja

S vremenom naša koža postaje opuštena zbog prisutnosti slobodnih radikala u našem tijelu. Time se ubrzava proces starenja kože. Ne nervirajte se! Redovita konzumacija bijelog čaja može spriječiti bore i opuštenu kožu. Bijeli čaj je bogat polifenolima koji pomažu neutralizirati slobodne radikale. Ovaj nevjerojatni čaj također ima antioksidativna svojstva, revitalizira vašu kožu i zaustavlja prerano starenje.

15. Pomaže u probavi

Imate li česte napade probavnih smetnji ili žgaravice? Predlažemo da pijete bijeli čaj dva puta dnevno za bolje i dugotrajnije olakšanje. Šalica bijelog čaja pružit će vam trenutno olakšanje od grčeva u želucu i mučnine te smanjiti kiselost želuca u tren oka. Iz naše ponude preporučamo prije svega bijeli čaj Angels Tongue

Shopping Cart
Scroll to Top