bijeli čaj karakteristike

Bijeli čaj i doba dana za konzumaciju dnevne doze

Bijeli čaj može se konzumirati cijeli dan, ali s obzirom na njegov opuštajući efekt, najbolje ga je konzumirati navečer, dok se za osobe koje pate od višeg krvnog tlaka preporuča da ga piju cijeli dan. Sadrži vrlo mali udio teina (kofeina) te je pogodan za gotovo sve populacijske skupine.

Dnevna doza varira od osobe do osobe, no 3-4 šalice bijelog čaja imaju izuzetan antioksidativni učinak, posebno ako se konzumiraju do 45 minuta nakon pripravljanja.

Znate li kako pravilno pripremiti bijeli čaj?

Priprema bijelog čaja gotovo je identična pripremi zelenog čaja. Gotovi napitak je blijedo-zlaćane boje, blagog i osvježavajućeg okusa koji je najbolje ne kvariti dodacima poput šećera i mlijeka.

Temperatura vode:
Nakon ključanja u čajniku, voda se ostavlja da se ohladi oko oko 5 minuta da bi se postigla optimalna temperatura od 70 °C.
Količina bijelog čaja:
– na 2,5–3  dcl vode stavlja se 1 čajna žličica bijelog čaja
– na 1 l vode stavlja se 1 jušna žlica bijelog čaja.

Držanje bijelog čaja u vodi:
Bijeli čaj se drži u vodi/cjedilu poklopljen između 3-5 minute, a nakon toga se procijedi. Tijekom ovih nekoliko minuta antioksidansi (katehini) izlaze na površinu i imaju bolji učinak na organizam kada se čaj ispija.

Zanimljivo je da šalica bijelog čaja pruža efekat čišćenja tijela od toksina kao 12 čaša iscijeđenog soka od naranče, što ga (uz ostalo) stavlja na pijedestal svih čajeva.

Bijeli čaj se ne bi trebao piti sa šećerom (zaslađivati) jer se na taj način smanjuje njegova učinkovitost. Ako ga baš morate sladiti, čaju dodajte med ili palmin šećer, neku vrstu smeđeg šećera ili čisti javorov sirup.

Bijeli čajevi i njihova prosječna cijena u Kući čaja Split kreće se oko 90 kn za 100 grama, što je dostatno za konzumaciju bijelog čaja za otprilike 22 dana/1L po danu.

Znate li da pijenje bijelog čaja između obroka smanjuje osjećaj gladi?

Često doživimo mali pad energije oko 10 sati ujutro i oko 4 sata poslijepodne. Ovaj “pad” često dolazi iz činjenice da je doručak ili ručak naše tijelo već probavilo i da mu je potreban poticaj da izdrži do sljedećeg obroka.

Često smo u ovo vrijeme u iskušenju nešto grickati. Ispijanje šalice bijelog čaja izvrsno je sredstvo za suzbijanje apetita. Stoga ga nemojte sebi uskratiti, jer omogućit će vam da skinete koji kilogram viška. Štoviše, stanka za čaj usred poslijepodneva najbolje je vrijeme za uživanje u okusima bijelog čaja i potpuno iskorištavanje ovog opuštajućeg trenutka.

Shopping Cart
Scroll to Top