Kakav je to oolong čaj?

Oolong čaj je vrsta čaja dobivena od biljke Camelia Sineses – baš kao i crni čaj, zeleni čaj i bijeli čaj. Djelomično se fermentira ostavljanjem listova da uvenu na suncu prije obrade. Crni čajevi su potpuno fermentirani, bijeli uopće nisu, a oolong čajevi su polu fermentirani, između 8-80%.

Oolong može jako varirati u okusu, od slatkog i voćnog, do tamnog i pečenog, do zelenog i svježeg sa složenim aromama. Mnogo se pažnje posvećuje procesu stvaranja oolong čajeva i oni su često jedni od najcjenjenijih čajeva za piće. Općenito govoreći, postoje dvije vrste: Green Oolong i Dark Oolong.

Zeleni oolong čajevi (ponekad se nazivaju i oolongi od žada) imaju mnogo nižu razinu oksidacije i sličniji su zelenim čajevima. Listovi su zelene boje, a dobiveni čaj je često zlatne boje i cvjetnog buketa. Tamni oolongi imaju veću razinu oksidacije, bližu onoj crnog čaja.

Po čemu je oolong čaj poseban?

Za proizvodnju oolong čajeva potrebna je velika pažnja i znanje. Ako predugo fermentira(oksidira), postat će crni čaj, prekratko i bit će zeleni čaj, stoga se smatra čajnim specijalitetom. Kao takvi, oolong čajevi su obično visoke kvalitete, snažnijeg, punijeg okuss u odnosu na zeleni čaj. Neki drevni oolong čajevi imaju vrlo niske zalihe, stoga su vrlo skupi, kao što je Da-Hong Pao koji doseže cijene od 1,2 milijuna dolara po kilogramu, a kojeg možete naći i u ponudi Kuće Čaja Split, no bez brige, po mnogo povoljnijoj cijeni…

Odakle dolazi oolong čaj?

Oolong čajevi se uzgajaju u Kini. Najstarija regija je Fujian, koja je podijeljena na okrug Anxi i planine Wuyi. Oolong se također uzgaja u Guangdongu i Tajvanu.

Mogu li piti oolong svaki dan?

Da! Možete piti najmanje 2-3 šalice dnevno. Imajte na umu da Oolong čajevi sadrže tein(kofein), iako, mnogo manje u odnosu na crni čaj ili kavu…

Kako pravilno piti oolong čajeve?

Način namakanja može varirati ovisno o osobnim preferencijama i stilu kuhanja. Ako ste novi u oolongima i western stilu (ne gonfuu), možete isprobati ove upute za pripremu:

Zeleni oolong: 2-3 minute, temperatura vode od 80°C

Tamni oolong: 2-3 minute, temperatura vode 90′ – 95’C

Ne zaboravite ponovno potopiti čaj! Budući da su obično više kvalitete, oolongi se mogu ponovno namakati nekoliko puta, donoseći dodatnu složenost i okuse. Listiće čaja možete upotrijebiti do tri puta (visoko kvalitetne oolong čajeve).

Sadržaj teina(kofeina) u oolong čaju

Mnogo je čimbenika koji mogu odrediti razinu kofeina u bilo kojem napitku pripremljenom od biljke koja sadrži kofein, uključujući sortu biljke, način na koji je biljka obrađena i način na koji je napitak skuhan. Sadržaj kofeina u oolong čaju općenito je negdje između crnog čaja i zelenog čaja. Lagano oksidirani oolong može imati niže razine kofeina (slično zelenom čaju), a visoko oksidirani oolong može imati više razine kofeina (slično crnom čaju).

Ali to može varirati ovisno o tome kako je biljka čaja uzgojena i kako je oolong čaj prerađen. Uvijek je najbolje pitati svog prodavača čaja o razinama kofeina specifičnim za čaj koji kupujete ako ste zabrinuti oko unosa kofeina.

Kupnja i čuvanje oolong čaja

Pravilno skladištenje oolong čaja osigurat će da vaš čaj ostane svjež što je duže moguće. Uvijek je dobra ideja kupiti čaj specijaliziranim trgovinama poput naše koja Vam može reći kada i kako je čaj obrađen i pakiran, kao i dati savjete o skladištenju kako bi se produžio vijek trajanja čaja.

Važno je pitati prodavača čaja o stupnju fermentacije(oksidacije) Vašeg oolong čaja. Više oksidirani oolong čaj bit će stabilniji na polici od manje oksidiranog. Vaš oolong čaj zapravo se neće “pokvariti”, ali može izgubiti znatnu količinu zdravih tvari, ako predugo odstoji. Ako se pravilno pohranjuju na hladnom i tamnom mjestu, u neprozirnoj hermetički zatvorenoj posudi, daleko od svjetla, vlage i daleko od stvari iz smočnice poput kave i začina koji mogu prenijeti okus u listove čaja, oolong čajevi mogu trajati od šest mjeseci do dvije godine prije nego što ih treba upotrijebiti ili zamijeniti.

Shopping Cart
Scroll to Top