12 ljekovitih svojstava oolong čaja

Čaj je najzdravije piće na svijetu. Iako bi ova izjava mogla zvučati pretjerano, brojne studije pokazuju da bi ona zapravo mogla biti istinita. Međutim, svi su čajevi različiti, a neki mogu ponuditi više koristi od drugih. To ne ovisi samo o kategoriji čaja, već i o vrsti i metodama obrade.

Saznajte koje su dobrobiti oolong čaja i je li bolji od ostalih vrsta čajeva.

Ljekovita svojstva oolong čaja:

 

 1. Može pomoći pri mršavljenju

Oolong čaj s razlogom je jedan od najpopularnijih čajeva za mršavljenje. Studije su pokazale da oolong čaj može pomoći u smanjenju “debljanja izazvanog prehranom bogatom masnoćama, količine jetrenih lipida i bijelog masnog tkiva. Oolong čaj također može biti od velike pomoći u prevenciji pretilosti.

 1. Može pomoći pri snižavanju krvnog tlakaa

Prije 35 godina japanski znanstvenici razvili su posebnu vrstu čaja pod nazivom GABA. Ovaj oksidirani oolong ima najmanje 150 mg ama-aminomaslačne kiseline) na 100 grama suhog lišća[9], više nego druge vrste čaja. Istraživanja su pokazala da GABA čaj može smanjiti visoki krvni tlak za 14-17% u usporedbi s kontroliranim skupinama.

Ovaj specijalitet pod nazivom Gabalong možete pronaći na policama Kuće Čaja Split, fizičkim, te virtualnim…

 1. Može poboljšati san

Istraživanje je pokazalo da GABA u kombinaciji s L-teaninom može uzrokovati dulji san i smanjiti latenciju sna. Oolong sadrži oboje. Obični oolong čaj ima oko 0,25 mg GABA-e na 200 ml, dok su razine u čaju obogaćenom GABA-om oko 2 mg na 200 ml.

 1. Može poboljšati crijevni mikrobiom

Neravnoteža u crijevnim bakterijama okidač je za mnoge zdravstvene probleme — od upalnih bolesti crijeva, alergija, metaboličkih poremećaja i bolesti jetre. Oolong čaj može pomoći u poboljšanju ravnoteže zdravih bakterija i pružiti potporu, osobito kada jedete hranu bogatu masnoćama.

 1. Može pomoći u borbi protiv raka

Istraživanja su pokazala da polifenoli u oolong čaju mogu inhibirati rast stanica raka dojke. Druga je studija otkrila da kineski dan cong čaj “može djelovati kao zamjena za prirodne antioksidanse i kao obećavajuće sredstvo protiv raka zbog svog zaštitnog učinka na ljudsko zdravlje.” Redovito pijenje oolong čaja također može pomoći u smanjenju rizika od raka jajnika.

 1. Može pomoći u smanjenju vaskularnih upala

Svi pravi čajevi mogu biti korisni za zdravlje srca. Studije su pokazale da oolong može pomoći u smanjenju vaskularne upale uzrokovane prehranom bogatom crvenim mesom, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

 1. Zaštita mozga

Redovito pijenje čaja može pomoći u zaštiti od neurodegenerativnih bolesti kao što je Parkinsonova bolest. Istraživanja su pokazala da ispijanje 3 šalice čaja dnevno tijekom 10 godina može smanjiti rizik čak do 28%. Znanstvenici kažu da je to zbog EGCg i njegove sposobnosti da se bori protiv slobodnih radikala.

 1. Smanjenje razine kolesterola

Redovita dnevna konzumacija oolong čaja može utjecati na razinu kolesterola. Jedno kliničko ispitivanje pokazalo je da ispijanje 600 ml oolong čaja dnevno smanjuje LDL ili loš kolesterol za 6,69% i može smanjiti rizik od razvoja dislipidemije i rizik od srčanih bolesti. U drugom ispitivanju, ljudi koji su pili 1000 ml oolong čaja dnevno imali su smanjenu razinu LDL-a i hemoglobina A1c, što je povezano s rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.

 1. Poboljšanje mineralne gustoće kostiju

Iako ovo možda nije nešto o čemu često razmišljate kada je riječ o prednostima, mineralna gustoća kostiju vrlo je važna u prevenciji osteoporoze i prijeloma. Polifenoli u čaju mogu pomoći u povećanju koštane mase i čvrstoće kostiju.

 1. Smanjenje zubnog plaka i sprječavanje karijesa

Pijenje oolong čaja prije i poslije obroka može pomoći u održavanju zubi čistima i zdravima. Jedna je studija pokazala da ispiranje usta oolong čajem može “značajno spriječiti taloženje plaka.

 1. Smanjenje rizika od moždanog udara

I oolong i zeleni čaj mogu smanjiti rizik od moždanog udara. Znanstveni podaci govore da su osobe koje piju 1 šalicu zelenog ili oolong čaja dnevno bile manje izložene riziku od moždanog udara od onih koji ne piju redovito čaj, a oni koji piju 3 šalice dnevno 21% manji rizik od onih koji piju samo jednu.

 1. Poboljšanje raspoloženja i skidanje stresa

L-teanin u čaju može vam pomoći da poboljšate opće raspoloženje i oslobodite se stresa. Ova aminokiselina prisutna je u gotovo svim vrstama čajeva osim u puerhu gdje su razine zanemarive. Jedna je studija pokazala da bijeli, zeleni i oolong čajevi u prosjeku imaju veću vrijednost L-teanina od crnog čaja.

Postoje li nuspojave?

Odgovorno pijenje bilo kojeg čaja neće uzrokovati nuspojave. Međutim, oolong čaj sadrži i tein(kofein) i EGCg. Gram suhog lista oolonga vjerojatno neće sadržavati više od 30 mg EGCg, stoga će ispijanje do 15 grama čaja dnevno vjerojatno biti sigurno. Gram suhog lista oolong čaja sadrži oko 10-40 mg kofeina, s prosjekom oko 20-30 mg po gramu.

Stoga bi trebalo biti sigurno popiti oko 15 grama suhog lista. Na primjer, zapadnjačke metode kuhanja koriste 2-3 grama čaja, dok će vam za istočnjačku tehniku trebati najmanje 5-7 grama po kuhanju. Međutim, i kofein i EGCg zahtijevaju visoku temperaturu vode i vrlo dugo namakanje da bi bili “potpuno” ekstrahirani. Ako ste osjetljivi na kofein, izbjegavajte piti previše čaja.

Shopping Cart
Scroll to Top