Kakav je to rooibos čaj?

300 godina stara biljka rooibos (izgovara se “roy-boss”) samo je beba u usporedbi s više od 1000 godina starom biljkom Camellia sinensis koja daje ono što znamo kao crni čaj i zeleni čaj.

Rooibos je biljka porijeklom iz Južne Afrike koja uopće nije pravi “čaj”. Umjesto toga, to je biljka koja se, kada se ubere i osuši, može skuhati u crvenkasto-smeđu biljnu infuziju koju industrija čaja naziva “afrički crveni čaj” ili “čaj od crvenog grma“.

Zašto rooibos čaj privlači pažnju?

Ova mlada biljka u usponu nastavlja se razvijati. Krajem devedesetih godina prošlog stoljeća nastao je zeleni rooibos, koji je manje oksidirana verzija prepoznatljivijeg crvenog rooibosa.

Početkom 2000-ih, industrija je razvila rooibos u prahu za kuhanje, koncentrirani rooibos za “espresso” napitak nalik čaju i ekstrakt rooibosa za upotrebu kao aroma hrani i kao dodatak kozmetičkim proizvodima.

Posebna biljka

Biljka rooibos, Aspalathus linearis, član je obitelji biljaka mahunarki koje uspijevaju u suhim, planinskim predjelima s razdobljima značajnih padalina. Linearis opis biljke dolazi od njene linearne strukture rasta, koja stvara duge, igličaste listove.

Biljka cvjeta u rano proljeće žuto obojenim cvjetovima. Svaki cvijet proizvodi mahunarku s jednim sjemenom iznutra koje iskače kad sazrije i pada na suho tlo oko biljke. Rani sakupljači divljeg rooibosa otkrili su da mravi sakupljaju te sjemenke, pa su obično lovili mravinjake tražeći sjemenke potrebne za ponovno naseljavanje biljaka rooibosa.

Danas poljoprivrednici prosijavaju pjeskovito tlo oko biljke rooibosa kako bi skupili svježe sjemenke koje svakog proljeća pokreću nove usjeve. Biljkama rooibosa potrebno je oko 18 mjeseci da postanu od sadnice do žetve i obično se beru tijekom ljetnih mjeseci.

Kako se obrađuje rooibos?

Rooibos se bere i obrađuje na sličan način kao biljka čaja Camillia sinensis.

Kada se bere, grmolika biljka rooibos reže se ručno, a njene stabljike i listovi se vežu u snopove. Snopovi se razvrstavaju, a zatim režu ili izgnječe kako bi se potaknula oksidacija. Oksidacija ili izlaganje kisiku ono je što izvlači eterična ulja biljke i pomaže lišću da razvije svoju bogatu boju i okus.

Što je rooibos više oksidiran, postaje crvenija boja te slađi i bogatiji okusom. Ovo je verzija koju poznajemo kao crveni rooibos. Manje oksidirani rooibos se kuha na pari i odmah suši umjesto da oksidira, tako da ostaje blago zelene boje i zadržava travnati, mineralni okus. Ova manje oksidirana verzija zove se zeleni rooibos.

Kako se koristi rooibos?

Kao i svaki drugi čaj ili biljna infuzija, rooibos se potopi u vruću vodu kako bi se dobio napitak sličan čaju. Budući da je biljka, rooibos je potpuno bez kofeina. Stoga je to popularna alternativa tradicionalnim pićima s kofeinom poput čaja ili kave.

Dimno, slatko, drvenasto, travnato, vanilije, cvjetno, medeno, biljno i karamelno samo su neke od riječi koje mogu opisati spektar okusa ispijanja rooibos čaja.

Rooibos je ukusan ako se pije sam po sebi, ali može izdržati i malo mlijeka i malo šećera ili meda, što je tradicionalni južnoafrički način ispijanja rooibosa.

Rooibos postaje popularna biljka i izvan šalice za čaj:

  • Od rooibosa se često prave vrhunska pića s okusom, poput lattes-a, gotovih ledenih čajeva i modernih koktela.
  • Okus rooibosa, bilo natopljenog ili mljevenog, dobro se slaže s hranom.
  • Prehrambene i zdravstvene dobrobiti rooibosa dovele su do njegove upotrebe kao popularnog sastojka (kao ekstrakta, praha ili tinkture) u kozmetičkim proizvodima usmjerenim na zdravlje i protiv starenja.
  • Duboka jantarno crvena boja kuhanog crvenog rooibosa čini ga izvrsnim prirodnim sredstvom za bojanje kose, uskršnjih jaja ili tkanina za rukotvorine.

Kako se skladišti rooibos?

Rooibos, kao i svaki drugi čaj ili ljekovito bilje, treba pravilno čuvati kako bi ostao što svježiji na vašoj polici. Nikad se zapravo neće “pokvariti”, ali može postati ustajao. Kad je rooibos ustajao, okus može biti slab, prašnjav ili pljesniv. A nitko ne voli pljesnivu šalicu čaja.

Većina začinskog bilja ima najbolji okus kada se skuha i uživa u njemu što je prije moguće nakon datuma obrade. Budući da rooibos oksidira na sličan način kao crni čaj, stabilniji je na polici od nekih čajeva i ljekovitog bilja i tehnički može ostati svjež i pitak do dvije godine. Kako bi vaš rooibos ostao što dulje svjež, čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu, daleko od svjetlosti, kisika, vlage i mirisnih pratilaca iz smočnice poput kave ili začina.

Shopping Cart
Scroll to Top