7 ljekovitih svojstava zelenog čaja

Zeleni čaj je nedvojbeno jedna od najpoznatijih superhrana, ali koliko znate o tome što se nalazi u vašoj šalici?

Zeleni čaj se pravi od lišća biljke Camellia sinesis, baš kao i svi ostali nebiljni čajevi. Međutim, za razliku od crnog čaja i oolong čaja, zeleni čaj se manje obrađuje, jer se radi metodama sušenja na pari. Smatra se da su delikatne tehnike obrade jedan od razloga zašto je zeleni čaj tako bogat hranjivim tvarima i antioksidansima — a sve to može dovesti do niza zdravstvenih prednosti.

Saznajte više o mogućim zdravstvenim prednostima zelenog čaja i kako ovo popularno piće može pomoći u nadopuni zdrave prehrane i načina života.

1. Zeleni čaj daje nutritivnu vrijednost

Odabirom zelenog čaja možete se osjećati dobro o tome što je u vašoj šalici. A to je:

  • Kofein, vrsta alkaloida, koji može imati stimulativne učinke na živčani sustav
  • Aminokiseline, poput L-teanina, koje mogu pomoći u povećanju mentalnog fokusa
  • Fluorid, mineral koji pomaže u jačanju zubne cakline

Za razliku od drugih vrsta čaja, zeleni čaj sadrži visoke razine spojeva koji se nazivaju katehini. Najznačajniji katehin je epigalokatehin-3-galat (EGCG).

2. Zeleni čaj može biti dio zdrave dijete

Naime, tein(kofein) u zelenom čaju može pomoći u suzbijanju apetita i ubrzati sagorijevanje kalorija kroz proces koji se naziva termogeneza, sugerira jedna takva studija.

3. Zeleni čaj bi mogao pomoći u snižavanju razine šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2

Osobe s dijabetesom tipa 2 imaju visoku razinu šećera u krvi (hiperglikemiju) zbog stanja koje se zove inzulinska rezistencija, gdje stanice, mišići i jetra ne mogu učinkovito apsorbirati glukozu kako bi dali energiju tijelu. Loše kontrolirani dijabetes može povećati rizik od komplikacija kao što su bolesti srca, neuropatija (oštećenje živaca), amputacije i problemi s očima, prema Američkom udruženju za dijabetes.

Ali kada je dio zdrave prehrane za dijabetes tipa 2, zeleni čaj može pomoći u smanjenju otpornosti na inzulin, prema studiji objavljenoj u rujnu 2014. U studiji su sudionici koji su konzumirali 150 mililitara zelenog ili kiselog čaja tri puta dnevno tijekom četiri tjedna vidjeli pozitivne rezultate.

4. Vaša budnost i zdravlje mozga mogu se poboljšati ispijanjem zelenog čaja

Jedna od najpopularnijih značajki zelenog čaja, je mentalna budnost. Ovaj kratkoročni učinak povezan je sa sadržajem teina u zelenom čaju. Tein je sam po sebi stimulans središnjeg živčanog sustava, što može uzrokovati probleme ako se konzumira u velikim količinama. Ali nizak udio kofeina u zelenom čaju dovoljan je da vas razbudi bez izazivanja tjeskobe i nervoze povezanih s proizvodima s više kofeina, poput kave.

5. Zeleni čaj može pomoći u zaštiti od određenih vrsta raka

Rak se događa kada slobodni radikali napadaju zdrave stanice u tijelu, ali smatra se da hrana i pića bogata antioksidansima poput zelenog čaja mogu spriječiti taj proces, prema Nacionalnom institutu za rak.

Smatra se da ekstrakt zelenog čaja može pomoći odgoditi početak i spriječiti ponovnu pojavu određenih vrsta raka. Unatoč tome, veliki dio istraživanja o povezanosti prevencije ili liječenja raka i zelenog čaja uključuje miševe ili stanične kulture, ne ljude, i ekstrakt zelenog čaja, a ne sam zeleni čaj.

6. Pijenje zelenog (i crnog) čaja može imati zaštitni učinak na srce

Uz svojstva zelenog čaja za snižavanje kolesterola, primjećuje se da čaj također može sniziti visoki krvni tlak. Zauzvrat, to može dovesti do boljeg zdravlja srca. Slični se učinci mogu vidjeti i kod crnog čaja.

Ako trenutno uzimate lijekove za krvni tlak, poput beta-blokatora, pijte zeleni čaj u umjerenim količinama. Velike količine zelenog čaja, osobito u obliku suplemenata, mogu utjecati na ove vrste lijekova.

7. Zeleni čaj može pomoći u smanjenju tjeskobe, ali potrebno je više istraživanja

Šalica zelenog čaja može pomoći u smanjenju simptoma poremećaja povezanih s anksioznošću kao što su generalizirana anksioznost, opsesivno-kompulzivni poremećaj i socijalni anksiozni poremećaj. Recenzija objavljena u listopadu 2017. u časopisu Phytomedicine citira istraživanje koje sugerira da tein(kofein) i aminokiselina L-teanin zajedno smanjuju anksioznost i utječu na druge funkcije mozga, uključujući pamćenje i pažnju.

Shopping Cart
Scroll to Top