Pomaže li zeleni čaj kod mršavljenja?

Neki ljudi jednostavno uživaju u nježnom, umirujućem okusu, dok drugi tvrde da im pomaže pri mršavljenju. Ali postoji li zapravo ikakva veza između zelenog čaja i mršavljenja?

Tvrdnje o mršavljenju zelenog čaja

Zeleni čaj je zdrav – točka. Ne možete pogriješiti s lišćem i vodom! Međutim, ide i dublje od toga, zeleni čaj se smatra jednim od najzdravijih pića na planetu. To je zato što se udružuje s antioksidansima i drugim korisnim biljnim spojevima koji imaju mnoštvo potencijalnih dobrobiti za naše zdravlje – a gubitak težine samo je jedan od njih.

Kako smršaviti uz zeleni čaj?

Istražimo neke od mnogih dobrobiti zelenog čaja za mršavljenje. Ono što je unutra je ono što se računa: spojevi za sagorijevanje masti.

Zeleni čaj je prirodno bogat nekim stvarno korisnim spojevima za naše tijelo, a dva glavna su: tein i antioksidansi.

Tein i mršavljenje

Mnogi od nas se oslanjaju na tein(kofein) kako bi nas ujutro ohrabrila i pomogla nam da se osjećamo spremnima za novi dan. I dok većina nas ide ravno na kavu, zeleni čaj također bi nam mogao dati poticaj u obliku kofeina. Doduše, prosječna šalica zelenog čaja (75 mg) ima manje kofeina nego šalica kave (100 – 140 mg) – ali to samo znači da možete popiti više!

Tein(kofein) je stimulans za koji je više puta dokazano da pomaže u sagorijevanju tjelesne masti i poboljšava izvedbu vježbanja. Ovo je dobitna kombinacija, jer dok vježbate, vaše tijelo sagorijeva dodatne kalorije. Dodatno sagorijevanje kalorija u kombinaciji sa zdravom prehranom s kontroliranim unosom kalorija jedan je od najboljih načina za uklanjanje tvrdoglavog viška masnoće. Zato ćete ga pronaći u mnogim dodacima za sagorijevanje masti i prije vježbanja.

Antioksidansi i mršavljenje

Antioksidansi su biljni spojevi koji nam pomažu u borbi protiv ‘slobodnih radikala’ – čestica koje povećavaju oksidativni stres u našem tijelu. Budući da se zeleni čaj minimalno obrađuje, sadrži više antioksidansa, a time i zdravstvenih prednosti od crnog čaja.

Zeleni čaj sadrži skupinu antioksidansa zvanih polifenoli, koji čine do 30% njegove suhe težine. Većina njih su flavonoli, poznatiji kao katehini. Katehini zelenog čaja predmet su mnogih studija, a znanstvenici se sve više zanimaju za sposobnost katehina da pomognu u gubitku masnoće.

Pet drugih načina na koje zeleni čaj pomaže kod mršavljenja

1.Pokreće masne stanice

Kada ne unosimo dovoljno kalorija za održavanje težine, npr. normalno jedemo kako bismo zadržali istu težinu, ali idemo na trčanje, naša se tijela okreću masnim stanicama kao gorivo.

Kako bi se mast sagorjela, naše tijelo treba razgraditi mast unutar naših masnih stanica i prebaciti je u krvotok. Sve uz pomoć hormona koji sagorijevaju masnoće poput norepinefrina (noradrenalina).

EGCG – glavni antioksidans u zelenom čaju – može pomoći u održavanju zdrave razine norepinefrina inhibiranjem enzima koji ga inače razgrađuje. To omogućuje tijelu da razgradi više masnoća koje će biti otpuštene u vaš krvotok za energiju. Više EGCG = više norepinefrina = više razgradnje masti!

2. Pomaže vam da radite jače i sagorijevate više masti tijekom treninga

Tjelovježba je jedan od najboljih načina za gubitak viška tjelesne masti. Prisiljava vaše tijelo da kopa po zalihama masti radi energije i povećava vaše ukupno sagorijevanje kalorija, npr. ako ujutro idete na trčanje i sagorijevate 400 kcal, a doručkovali ste samo bananu (cca 100 kcal) vaše tijelo mora negdje dobiti energiju.

Postoji dobar razlog zašto je ekstrakt zelenog čaja naveden na poleđini većine dodataka za sagorijevanje masti/mršavljenja. Ne samo da zeleni čaj sadrži kofein koji vam pomaže da se osvježite prije vježbanja, on također može povećati količinu sagorjele masti tijekom vježbanja.

3. Koristi zelenog čaja za metabolizam

Metabolizam je kulminacija svih kemijskih procesa kroz koje vaše tijelo prolazi da bi vas održalo na životu.

Od pomaganja pri disanju i obnavljanju stanice do razgradnje hrane koju jedete na mikronutrijente i makronutrijente i njihovo slanje kamo trebaju ići, metabolizam je vrlo važan.

To postaje još važnije kada pokušavate smršaviti. To je zato što vaše tijelo treba određenu količinu energije za provođenje svih ovih procesa, a to određuju mnogi čimbenici poput visine, težine, dobi, dnevne razine aktivnosti i mišićne mase. Ako svoje tijelo hranite s manje kalorija nego što mu je potrebno za svakodnevni život, ono će se ugurati u višak masnih stanica kako bi dobilo energiju za rad – i tah-dah, gubitak masnoće!

4. Može smanjiti želju za hranom

Postoji mnogo dokaza da vam zeleni čaj može pomoći da sagorite više masti i smršavite povećanjem potrošnje energije u tijelu, ali ne toliko za smanjenje apetita.

Studije su dale proturječne rezultate o tome može li zeleni čaj smanjiti apetit i pomoći vam da unesete manje kalorija. Međutim, mislimo da biste zelenom čaju trebali dati pauzu – on ne može učiniti sve!

Međutim, poznato je da dehidracija može uzrokovati osjećaj ‘lažne gladi’ kada zapravo sve što nam treba je fino piće. Dakle, sljedeći put kad vam se nešto prizalogaji između obroka i ne želite još popustiti, pokušajte si napraviti šalicu umirujućeg zelenog čaja da vidite hoće li vam to pomoći da izbjegnete nešto slatko.

5. Cilja na najopasnije tjelesne masnoće

Kada većina nas razmišlja o tjelesnoj masnoći, fokusiramo se na masnoću koju zapravo možemo vidjeti i koje se želimo riješiti. Međutim, nešto viška masnoće nalazi se duboko u našim tijelima i okružuje neke od naših unutarnjih organa.

Ova ‘skrivena’ masnoća naziva se visceralna masnoća ili trbušna mast. Normalno je i zdravo nositi nešto od ove masti jer štiti naše organe, ali može biti opasno imati previše. Visoke količine visceralne masnoće izlažu vas većem riziku od razvoja stanja poput dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

Neke su studije pokazale da zeleni čaj može pomoći u ciljanom liječenju visceralne masnoće. To znači da možda nećete vidjeti gubitak masnoće na područjima koja želite od pijenja zelenog čaja – ali može pomoći u smanjenju te opasne „skrivene“ masnoće.

Shopping Cart
Scroll to Top