kako pravilno pripremiti crni čaj

Crni čaj – pravilna priprema

U nastavku vam donosimo tri savjeta kako bi vaša šalica crnog čaja svaki put ispala savršena, a ispod savjeta možete pročitati i naš recept za najbolju šalicu crnog čaja.

1.Pazite na vodu

Korištenje vode visoke kvalitete može napraviti razliku između ukusne šalice i one koja ne razvija okus. Uvijek koristite čistu, filtriranu ili izvorsku vodu kada kuhate čaj. Izbjegavajte destiliranu vodu jer neće dobro razviti okuse. Voda iz slavine je još jedna koju biste trebali izbjegavati jer je tretirana kemikalijama koje mogu promijeniti prirodni profil okusa crnog čaja.

Osim kvalitete vode, postizanje prave temperature vode bitno je za razvoj okusa i arome. Crni čaj je otporan čaj koji neće u potpunosti razviti okus ako se priprema u hladnijoj vodi cca.70 – 80’C. Prije dodavanja lišća crnog čaja uvijek prokuhajte vodu, te prelijte čaj.

Za najbolje rezultate preporučujemo korištenje kuhala za čaj s ugrađenim termometrom. Također možete jednostavno dovesti vodu do vrenja i odmah dodati lišće.

Nikada nemojte pripremati crni čaj s hladnom vodom, čak i ako želite napraviti ledeni čaj. Hladna voda ne dozvoljava čaju da otpusti zdrave tvari, te okus. Za pripremu ledenog čaja skuhajte lišće u kipućoj vodi. Pustite smjesu da se ohladi na sobnu temperaturu prije nego što je odmah poslužite s ledom ili je spremite u hladnjak za kasniju upotrebu.

2.Nemojte ga prekuhati

U pravilu, crni čaj treba kuhati najmanje tri minute i ne više od pet minuta. Namakanje kraće od tri minute proizvest će slab čaj bez okusa, dok namakanje dulje od pet minuta može rezultirati gorkim napitkom.

Točno vrijeme namakanja ovisi o vrsti crnog čaja koji kuhate i vašim osobnim preferencijama kada je u pitanju okus. Što se čaj duže natapa, to će njegov profil okusa biti jači(trpkiji). Ako želite napraviti jak čaj, nemojte kuhati dulje od pet minuta. Umjesto toga, jednostavno koristite veći omjer lišća čaja i vode.

3.Upotrijebite alate za čaj kako biste napravili savršenu šalicu

Korištenje pribora za čaj može pojednostaviti proces kuhanja i smanjiti vrijeme kuhanja. Najčešći alati za pripremu čaja, osim kuhala za vodu i šalice za čaj, su čajne žlice i infuzeri za čaj. Čajna žličica posebno je dizajnirana kako bi pomogla u raspodjeli savršene količine čaja od lišća za svaku šalicu. Kao opće pravilo, ove čajne žličice hvataju dva do tri grama čaja za svaku šalicu.

U ponudi Kuće Čaja Split upravo za Vas imamo navedene žlićice/dozere za čaj, naravno od kirurškog čelika.

Infuzor za čaj ili cjedilo za čaj čuva listove čaja, olakšavajući njihovo uklanjanje nakon što se završe s namakanjem. Ovaj alat oponaša praktičnost vrećica čaja, ali još uvijek omogućuje da se listovi potpuno rašire i daju okus.

Prilikom odabira filtera/cijedila za čaj vodite računa o obujmu istog, jer list čaja prilikom prelijevanja mora imati “mjesta” za ekspanziju, kako bi otpustio okus, boju, te “zdrave tvari”.

Kako skuhati crni čaj: klasični recept za crni čaj

Temperatura vode:
Nakon ključanja u čajniku, voda postiže temperaturu od 100°C.

Količina crnog čaja:
– na 2,5 dcl vode stavlja se 1 čajna žličica crnog čaja
– na 1 l vode stavlja se 1 jušna žlica crnog čaja.

Držanje crnog čaja u vodi:
Crni čaj drži se u vodi/cjedilu poklopljen između 2-5 minute, a nakon toga se procijedi. Tijekom ovih nekoliko minuta antioksidansi (katehini) izlaze na površinu i imaju bolji učinak na organizam kada se čaj ispija.

Iako je ukusan i bez dodataka, u crni čaj možete dodati kapljicu-dvije mlijeka te malo šećera, po mogućnosti smeđi. Ovo je jedan od onih čajeva koji se u pravilu ne piju s limunom i medom.

Crni čajevi i njihova prosječna cijena u Kući čaja Split kreće se oko 50 kn za 100 grama, što je dostatno za konzumaciju crnog čaja za otprilike 19 dana/1L po danu.

Shopping Cart
Scroll to Top