kada konzumirati crni čaj

Crni čaj i doba dana za konzumaciju dnevne doze

Iako su neke navike ispijanja crnog čaja možda već dobro ukorijenjene u vašem svakodnevnom životu, evo nekoliko prijedloga za nove rituale. Na pitanje “Kada piti crni čaj?” Odgovaramo bez oklijevanja: od jutra do mraka! Da maksimalno iskoristite sve njegove zdravstvene dobrobiti!

Postoji li najbolje vrijeme za ispijanje vaše šalice čaja? Razlikuju li se vrijednosti crnog čaja ovisno o dobu dana? U nastavku teksta pročitajte više.

Crni čaj ujutro za dobar početak dana

Crni čaj je (i) prijatelj doručka. Ispijanje crnog čaja ujutro rehidrira tijelo nakon nekoliko sati sna. Može se pripremati i bez šećera, što ga čini zdravim, prirodnim napitkom. Osim toga, njegov intenzivan, sladni okus savršeno pristaje uz tost. U nekim od jačih crnih čajeva mogu uživati čak i ljubitelji kave.

Razlog zašto volimo piti crni čaj ujutro je njegov stimulirajući učinak. Zahvaljujući prisutnosti teina, koji se oslobađa u tijelu tijekom šest sati, osjećamo nalet energije, što potiče našu sposobnost koncentracije i pamćenja. Idealno za suočavanje s napornim jutrom!

Jeste li znali da crni čaj ima više teina nego zeleni ili bijeli čaj? Stoga je savršen za doručak ili užinu kako bi vam dao energiju potrebnu za cijeli dan.

I vjerojatno ste čuli poznatu rečenicu “čaj sadrži kofein”. Ova izjava je i istinita i lažna…

Tein i kofein su zapravo izvedeni iz iste molekule ali nemaju isti učinak na naše tijelo već oba imaju svrhu razbuditi tijelo. Kofein je uzbudljiv i odmah dostupan u tijelu, dok je tein stimulativan i postupno se širi tijekom vremena. Na vama je da odaberete željeni učinak!

Crni čaj u vrijeme ručka, da se ručak dobro probavi

U vrijeme ručka, kao što je slučaj u mnogim zemljama svijeta, listići crnog čaja mogu zamijeniti vodu i popratiti slana jela. To je slučaj s Yunnan crnim čajem, na primjer, za koji je poznato da se dobro slaže s mesom poput teletine, piletine, pačjih prsa.

No, crni čaj se može piti i nakon jela, umjesto kave. Bogati taninima, koji su snažni antioksidansi i protuupalni lijekovi, za listove crnog čaja se kaže da potiču dobru probavu. U slučaju obilnog obroka ovo je jedna od najboljih stvari, a dugoročno bi se smanjila pojava crijevnih problema i probavnih bolesti.

Crni čaj poslijepodne nakon odmora ili posla

Bilo na poslu, između dva sastanka ili na slobodan dan, uz pravu pauzu za čaj kod kuće ili u kafiću, crni čaj omiljen je poslijepodne. Posebno se u čajevima Earl Gray i Darjeeling može uživati uz malo mlijeka ili slatke poslastice.

Za lijepog vremena možete se odlučiti za ledeni crni čaj, savršen za međuobrok ili osvježenje tijekom dana. Vrlo ga je jednostavno napraviti, samo pripremite crni čaj, po potrebi ga zasladite (medom ili šećerom) i ohladite u velikom bokalu s kockicama leda. Prije toga dodajte po ukusu agrume, breskve, marelice, crveno voće, đumbir, mentu…

Navečer crni čaj, lagan i bez kofeina

Ako nisu svi za crni čaj navečer, to je zbog prisutnosti teina, koji daje energiju, koji je dobrodošao tijekom dana, ali vam može onemogućiti spavanje. Osim što će stimulacija koju osjetite, brzina apsorpcije teina i tolerancija biti specifični za svaku osobu.

Tako će oni osjetljivi na tein crni čaj piti samo na početku dana. Drugi će ga nastaviti piti, a da pritom ne osjećaju nelagodu pri uspavljivanju ili samo oprezno pripremaju laganiji.

Količinu teina u šalici možete jednostavno smanjiti tako da jednom skuhate vrećicu crnog čaja. Voda se zatim odbaci i napravi se druga infuzija, koja je puno lakša u teinu, a zadržava okus crnog čaja.

Kao što vidite, crni čaj se može piti u različito doba dana. Na vama je da odaberete onaj koji vam najviše odgovara, ovisno o učinku koji tražite i vašoj toleranciji na tein. U svakom slučaju, šalica crnog čaja nudi višestruke dobrobiti i vrline!

Shopping Cart
Scroll to Top