čaj-za-mršavljenje-istina-ili-mit

Čaj za mršavljenje – istina ili mit?

Čaj za mršavljenje mnogima zvuči kao mit ili kao loš marketinški trik zbog kojeg odustaju odmah na početku. Gubitak kilograma nije lak zadatak bez obzira na situaciju u kojoj se osoba nalazi. 

Korisni spojevi, flavonoidi i antioksidansi koje pronalazimo u pojedinim čajevima tijekom vremena zasigurno mogu potaknuti određene promjene u organizmu.

Osoba koja je odlučna i želi gubitak kilograma, topljenje masnoća te da se bori protiv celulita svim mogućim sredstvima spremna je na promjenu dvoje dnevne rutine. To se odnosi na uspostavljanje uravnotežene prehrane, ubrzavanje metabolizma, izbacivanje toksina znojenjem, izmokravanje viška vode i redovitu fizičku aktivnost.

Čaj za mršavljenje nije magični napitak koji će nakon što popijete jedan, izbrisati 5 kilograma na vaganju sljedećeg dana. Ali je magičan u smislu da predstavlja prvi korak prema mršavljenju i zdravim navikama.

Kako smršaviti?

Mršavljenje kod muškaraca i žena jednako je kompleksan zadatak. Jedni i drugi žele smanjiti opseg trbuha i potaknuti tijelo na topljenje masnoća.

Da biste postigli svoj cilj, postavite si dva: povećati udio mišićne mase i smanjiti udio masti u organizmu. Prvo treba krenuti s uravnoteženom prehranom i tjelesnom aktivnošću. A na putovanju prema tom cilju vaš vjerni pomoćnik i suputnik može biti čaj za mršavljenje.

Smanjiti unos šećera

Šećeri se dijele na monosaharide (glukoza, fruktoza, galaktoza), oligosaharide (saharoza, laktoza, maltoza) i polisaharide (škrob, glikogen, celuloza i inulin). 

Glukoza predstavlja izvor energije za naše tijelo i pruža osjećaj sitosti. Glukoza je šećer čiju razinu mjerimo u krvi, a kontrolira ju inzulin, hormon gušterače. 

Nakon konzumacije namirnica koje su bogate ugljikohidratima u tijelu se povećava razina glukoze. To se događa jer se ugljikohidrati pretvaraju u šećere (glukozu), koji se apsorbiraju u krvotok te se podiže razina šećera u organizmu.

Potrebno je jesti namirnice koje imaju nizak glikemijski indeks (integralne žitarice, integralna tjestenina) jer sporije otpuštaju glukozu. 

Povećani unos ugljikohidrata tijelo skladišti u salo, masno tkivo. Gazirana i bezalkoholna pića, kolači i slatkiši prepuni su šećera i sadrže previše kalorija. Takve namirnice stalnim unosom dugoročno povećavaju rizik od brojnih bolesti i pretilosti.

Dnevni unos ugljikohidrata ograničite između 100 g i 150 g ako želite smršaviti.

Povećati unos proteina

Bijelo meso, riba, manje masno crveno meso, svježi sir i jaja samo su neke od namirnica koje su odličan izvor proteina. Proteine je potrebno svakodnevno unositi jer tijelo nema mogućnost njihovog skladištenja. 

Dnevni unos proteina bi trebao biti oko 2 g po kilogramu tjelesne težine. Što znači ako ste teško 80 kilograma, vaš dnevni unos proteina bi trebao biti oko 160 g.

Skidanje kilograma uz istovremeno povećanje mišićne mase je moguće ako se pazi na dovoljan unos proteina u danu i ako se redovito primjenjuje trening snage.

Trening za gubljenje masnih naslaga

Fizička aktivnost u bilo kojem obliku nekoliko puta tjedno svakako je preporuka iz više razloga. Pozitivno će utjecati na vaše mentalno zdravlje u smislu da tijelo luči hormon sreće nakon vježbanja.

Tijelo dodatno sagorijeva kalorije svakim naporom koji nije “uobičajen”. Potrebno je izaći iz svoje “comfort zone” i dobro se uznojiti. Kroz znoj se također izbacuju toksini iz organizma.

A dodatni poticaj tijelu za izbacivanje vode, masti i toksina iz organizma možete pružiti konzumacijom čajeva za mršavljenje.

Najbolji čaj za mršavljenje

Čajevi za detox organizma ili čajevi za mršavljenje bogati su vitaminima, mineralima i antioksidansima. Pomažu organizmu uspostaviti ravnotežu i potaknuti probavu. 

Kad su u pitanju najbolji čajevi za mršavljenje tu je svakako potrebno pružiti priliku žutim čajevima, bijelim čajevima i oolong čajevima.

Žuti čajevi su blagog okusa i poznati po tome što potiču rad probavnog sustava, smanjuju razinu stresa i pomažu pri mršavljenju. Ono što ih razlikuje od zelenih čajeva je dodatan korak u kojem se listovi ostavljaju kako bi “malo fermentirali” prije nego se u potpunosti osuše.

Jedan od najpoznatijih među žutim čajevima je: Yun Shan Yin Zhen, možda i jedan od onih koje je nateže pronaći na tržištu.

 

yuan-shawn-yin-zhen-žuti-čaj

 

Bijeli čajevi su laganog cvjetnog okusa i mogu sadržavati voćne note. Proces obrade započinje branjem listova čajevca prije nego li se oni u potpunosti otvore. Dok su pupoljci još uvijek prekriveni bijelim dlačicama. Ako ih primjetite u svom čaju kako plivaju na površini to je znak visoke kvalitete!

Među najpoznatijim bijelim čajevima svakako je Yin Zhen Silver Needle. Za njegovu proizvodnju potrebna je velika količina “pupoljaka” ili “iglica” s bijelim dlačicama koje podsjećaju na paučinu.

 

Yin-Zhen-Silver-Needle-bijeli-čaj

 

Oolong Jade čaj za mršavljenje sadrži tanin (polifenol) koji pomaže tijelu prilikom razgradnje triglicerida (najčešći oblik masnoća u tijelu) pohranjenih u masti. Na taj način ubrzava se proces gubljenja masnih naslaga i potiče mršavljenje.

Do povećane razine triglicerida dolazi povećanim unosom šećera. Drugim riječima, unosom više šećera nego što ga tijelo može razgraditi ili potrošiti. Gdje kupiti Oolong čaj? Možete ga kupiti u našoj web trgovini.

Oolong Jade čaj za mršavljenje jedan je od najpoznatijih čajeva s Tajvana. Djelomično je fermentiran, a pri prvom gutljaju mogu se osjetiti slatkaste i cvjetne note te vanilija. Oduševit će vaša osjetila.

 

oolong-jade-čaj-za-mršavljenje

 

U kineskoj kulturi Jade je simbol za plemenitost, ljepotu, čistoću i gracioznost. Uzgaja se na Tajvanu u Nantou regiji poznatoj po uzgoju čajevca.

Listovi se beru ručno, a zatim suše na suncu prije završne obrade. Djelomično su fermentirani kako bi dobili svoju prepoznatljivu zelenu boju. Nakon toga se valjaju i zagrijavaju kako bi se zaustavila oksidacija.

 

jade-oolong-tajvan

 

Nakon pripreme čaja, primijetit ćete zlatno žutu boju unutar šalice. Sadrži umjerenu razinu kofeina, između 20 i 40 mg.

Ostale prednosti Oolong Jade čaja za mršavljenje:

  • Ublažava inzulinsku rezistenciju
  • Ublažava simptome ekcema
  • Pomaže izbaciti toksine iz organizma
  • Pomaže pri koncentraciji
  • Popravlja raspoloženje
  • Snižava kolesterol

Budući da sadrži kofein, Oolong Jade čaj za mršavljenje bi trebali konzumirati u umjerenim količinama tijekom dana.

Oolong čajevi spadaju negdje između crnih čajeva koji su potpuno fermentirani i zelenih čajeva koji nisu niti malo. Potječu od iste biljke (camelia sinensis) ali procesuiraju se na različite načine.

Shopping Cart
Scroll to Top