crni-čaj-s-mlijekom

Zašto Britanci stavljaju mlijeko u crni čaj?

Mlijeko i čaj, ljubavna afera kojoj se ne nazire kraj. Navika, potreba ili nešto treće? Otkud i zašto neki ljubitelji crnog čaja vole dodati mlijeko u šalicu pripremljenog čaja?

Crni čaj se najčešće konzumira ujutro ili nakon ručka budući da ima sličan učinak kao šalica kave.

Svatko ima svoj jutarnji ritual odnosno navike koje mu pomažu pri razbuđivanju. 

Ako sagledamo situaciju na globalnoj razini, tada možemo zaključiti kako je čaj s mlijekom među najpopularnijim napitcima. Britanci konzumiraju i do dva kilograma crnog čaja po stanovniku godišnje!

A kombinacija ove dvije tekućine u upotrebi je stoljećima unatrag.

Kad je počela upotreba mlijeka u šalici čaja?

Zapravo korištenje mlijeka u crnom čaju počelo je u 18. stoljeću kad se čaj pripremao u loncima. 

Šalice koje su bile dostupne u to vrijeme (porculan) nisu bile prilagođene za visoke temperature. Stoga su pucale i lomile se pri doticaju s kipućom vodom. 

Tako su Britanci počeli s dodavanjem mlijeka, a tek nakon toga bi dodali čaj. Tada je čaj bio iznimno cijenjen i vrijedan, pa se pretpostavlja su neki možda i na taj način pokušavali uštedjeti na čaju.

Svakako se dodavanjem mlijeka smanjuje i gorčina crnog čaja. Također, dodavanjem čaja u mlijeko podiže se temperatura mlijeka i okusi se oslobađaju ravnomjernije. Tako se dobije uravnotežena tekstura i za neke ukusniji napitak.

Kad dodati mlijeko u čaj prije ili poslije?

Prema znanstvenim istraživanjima, ako mlijeko dodamo u vrući čaj ono će se neravnomjerno zagrijati. Što znači da će se proteinima u mlijeku narušiti struktura. A to predstavlja nemogućnost za bjelančevine da obavljaju svoje funkcije. 

Ono što kažu povijesne činjenice je da su bogati ljudi dodavali mlijeko u čaj kako bi smanjili gorčinu i snizili temperaturu unutar šalice. S druge strane siromašni su dodavali vrlo malo čaja u mlijeko jer je tada cijena čaja bila iznimno visoka.

 

britanci-mlijeko-u-crni-čaj

 

Kad dodati mlijeko u čaj ovisi o vašim željama i preferencijama. A ako nemate toleranciju na mliječne proizvode onda ćete u potpunosti izostaviti mlijeko iz svog rituala.

Crni čaj s mlijekom

Tibetanci su primjerice dodavali maslac u svoj čaj kako bi tijekom hladnih zima u planinama svom tijelu omogućili unos dodatnih kalorija. Taj običaj zadržao se i danas, a Tibetanci vjeruju kako im upravo ta kombinacija donosi ravnotežu između tijela i uma.

Crni čaj s mlijekom je kremast i ukusan, no bitno je napomenuti da mlijeko smanjuje količinu teina(kofeina) u crnom čaju. Dakle, “five o’ clock tea” se uglavnom servira s mlijekom iz netom navedenog razloga.

Ako do sada još niste, svakako probajte šalicu crnog čaja s mlijekom kao zamjenu za kavu ili cappuccino. Možda vam se i svidi okus!

Shopping Cart
Scroll to Top