pogreške-kod-pripreme-čajeva

Najčešće pogreške kod pripreme čajeva

Topli napitci djeluju umirujuće i blagotvorno na probavu, ali što ako nismo izvukli sve ono kvalitetno i nutritivno vrijedno iz njih?

Priprema čaja čini se kao vrlo jednostavan proces koji možemo odraditi bez da razmišljamo o tome. Ipak, postoje određene nijanse i detalji prema kojima se dvije šalice čaja mogu razlikovati. Osim trenutnog osjećaja ugode, ispijanje čaja dugoročno može donijeti brojne zdravstvene prednosti samo ako je pripremljen na ispravan način.

U nastavku možete saznati koje su to neke od najčešćih grešaka kod pripreme čajeva.

Greške kod pripreme čaja

Koraci u pripremi nisu isti za sve tipove i vrste čajeva. Pogrešan pristup dovodi do izostanka određenih spojeva, vitamina, okusa i kompleksnosti. Najčešće pogreške:

Filtrirana voda

Iako se ne smatra velikom greškom, korištenjem filtrirane vode može se blago popraviti okus čaja. U ovom koraku može se koristiti i voda iz boce, ako ne postoji mogućnost filtriranja vode kod kuće.

Klor i kamenac koji se nalaze u vodi iz slavine može značajno utjecati na kvalitetu pripremljenog čaja.

Temperatura vode

Biljni i crni čajevi obično zahtijevaju kipuću vodu kako bi otpustili svoj bogati sadržaj i puni potencijal. 

No potrebno je znati pravila za svaki pojedini čaj i proučiti koja je preporučena temperatura vode kako bi izvukli ono najbolje iz čaja!

Limun u vrući čaj

Vitamin C je osjetljiv na temperaturu. Dodavanjem limuna odmah u proključalu vodu dovodi do smanjenja koncentracije Vitamina C. 

Omjer sadržaja čaja i vode

Točno i precizno određivanje omjera količine vode i količine čaja koja će se infuzirati također utječe na finalni okus. 

Previše vode i premalo čaja i obrnuto rezultirat će prejakim ili preslabim napitkom u šalici.

Sadržaj čaja stoji predugo u vodi

Često se dogodi da zaboravimo na čaj koji smo ostavili da se infuzira u vrućoj vodi. To će uzrokovati pretjeranu ekstrakciju određenih tvari iz čaja i rezultirat gorkim okusom.

Svaka vrsta čaja ima točno preporučeno vrijeme koje je potrebno za pripremu.

Pogrešno posuđe za čaj

Različiti materijali od kojih su izrađeni čajni setovi, šalice, čajnici i drugi pribor može utjecati na krajnji okus napitka. Osim toga, čak i oblik šalice utječe na sveukupni dojam i doživljaj čaja (mirisni, vizualni).

 

posuđe-za-čaj

 

Kompleksniji okusi, note i arome doći će do izražaja samo u posuđu koje se preporučuje za specifičnu vrstu čaja.

Skladištenje čaja

Vlažnost zraka u prostoriji, toplina i hladnoća utjecat će na okus. Pravilno skladištenje znači zaštitu sadržaja od vanjskih utjecaja. Bez obzira na to što su listići čaja suhi ili fermentirani oni se i dalje mogu “pokvariti” i pokupiti plijesan.

 

skladištenje-čaja

 

Kako bi izbjegli da listovi čaja izgube aromu, svježinu i okus potrebno je spriječiti utjecaj topline, vlage i drugih čimbenika. To se može postići čuvanjem čaja u posebnim posudama u koje ne ulazi zrak.

Shopping Cart
Scroll to Top