ginseng

Ginseng biljka čiji korijen djeluje kao afrodizijak

Korijen ginsenga sadrži niz aktivnih sastojaka čije blagotvorno djelovanje na organizam poznato od davnina. Biljka se koristi u proizvodnji brojnih medicinskih preparata među kojima je i čaj od ginsenga.

U Kini je u upotrebi tisućama godina i njima je odavno jasno kako korijen ginsenga štiti od virusa i povećava vitalnost organizma. Ako se konzumira redovito, potencijalno može donijeti i mnogo više za čovjekovo zdravlje. 

U nastavku teksta saznat ćete sve bitne činjenice o ginsengu te kako pripremiti čaj od ginsenga.

Vrste ginsenga

Rod biljke je dobio ime prema grčkoj riječi “panacea” (“pan” – sve, “axos” – lijek) što u prijevodu znači “lijek za sve”. Postoji kineski ginseng (Panax ginseng) koji se uzgaja u Kini i Koreji (naziva se i korejski ginseng) te američki ginseng (Panax quinquefolium) koji se uzgaja u Kanadi i SAD-u.

Naziv za vrstu biljke izvedenica je kineske riječi “jensheng” što bi u prijevodu značilo biljka nalik čovjeku. Što ima smisla budući da oblik korijena zaista sliči na tijelo čovjeka.

Potrebno je 5 do 7 godina da biljka potpuno sazrije iz sjemena. Korijen ginsenga se u pravilu ne vadi prije nego biljka navrši 4 godine starosti.

S obzirom na način obrade korijena možemo napraviti podjelu na crveni i bijeli ginseng. 

Kako bi se dobio crveni ginseng korijen se bez guljenja obrađuje pod parom pri temperaturi od 70 °C. 

Bijeli ginseng se dobije guljenjem biljke koja se zatim suši na suncu i zraku. Različiti procesi obrade doveli su do toga da bijeli i crveni ginseng sadrže različite aktivne tvari.

U komercijalnoj upotrebi ginseng se može pronaći u tekućem obliku, kao čaj, kao ekstrakt, u tabletama, kapsulama i prahu.

Djelovanje, prednosti i učinci 

Brojne studije potvrdile su kako ginseng ima adaptogena svojstva što znači da regulira i smanjuje stres. Odnosno, povećava obrambeni mehanizam i otpornost organizma. Suprotno od djelovanja kofeina, nema “drastičnog” pada razine energije i “pražnjenja”. Među značajnijim sastojcima koji su otkriveni u ginsengu najznačajniji su ginsenozidi, polisaharidi, trigliceridi, peptidi, vitamini i minerali.

Uvođenje ginsenga u svakodnevnu rutinu tijekom vremena može poboljšati kvalitetu življenja. Prednosti redovitog konzumiranja ginsenga:

  • Smanjuje rizik od dobivanja raka
  • Smanjuje umor nakon fizičkih i mentalnih aktivnosti
  • Pojačava mentalnu aktivnost i koncentraciju
  • Jača libido i seksualnu želju (afrodizijak)
  • Regulira kolesterol i šećer
  • Smanjuje anksioznost
  • Pomaže dostaviti kisik u stanice
  • Pomaže u borbi protiv gripe

Upravo se opuštajuće djelovanje ginsenga može povezati s afrodizijačkim djelovanjem (jačane libida).

Preporučuje se sportašima, osobama koje se oporavljaju od bolesti i za probleme s nesanicom.

Ginseng čaj

 

ginseng-čaj

 

Čaj od ginsenga koji se nalazi u ponudi kuće čaja je blend (mješavina) zelenog čaja, biljke vučji trn i korijena ginsenga.

Preporučuje se konzumacija čaja u jutarnjim satima a priprema se tako da na 2.5 – 3 dcl vode ide 1 čajna žličica. Temperatura vode neka bude 80 °C, a sadržaj držati u vodi poklopljeno 1.5 – 3 min. 

Umjerenim i uravnoteženim doziranjem do 3 šalice čaja dnevno mogu se izbjeći potencijalne nuspojave. 

U pravilu, redovito ispijanje čaja od ginsenga u trajanju do 3 mjeseca ne bi trebalo prouzrokovati neželjena djelovanja na organizam. Ako planirate konzumaciju čaja od ginsenga tijekom trudnoće ili ako patite od visokog krvnog tlaka svakako zatražite savjet od svog obiteljskog liječnika.

Shopping Cart
Scroll to Top