yerba-mate-čaj

Mate čaj – napitak za uspjeh

Mate čaj je popularan napitak koji kad se pripremi i servira u šalici ima karakterističnu žuto zelenu boju. Potječe iz Južne Amerike i prepun je aktivnih sastojaka. U mnogim južnoameričkim državama smatra se nacionalnim pićem. 

Svoju popularnost u ostatku svijeta stekao je kao alternativa za kavu pri čemu ne utječe negativno na kvalitetu sna. 

Ovaj biljni čaj može se konzumirati kao hladni i topli napitak. Pije se stoljećima unatrag, a mnogi popularni proizvođači bezalkoholnih pića i energetskih pića uvrstili su svoju verziju ovog napitka. 

Potražnja za Yerba mate čajem je u porastu, a ukupan iznos prodaje u cijelom svijetu prošle godine iznosio je oko 2 milijarde američkih dolara.

U nastavku smo pripremili zanimljivosti o Yerba mate čaju, njegovoj ljekovitosti i načinu pripreme.

Zašto se zove Yerba mate čaj?

Yerba mate čaj ili “čaj bogova” svoj naziv duguje Yerba mate stablu (Ilex paraguariensis). Listovi stabla se prikupljaju, suše i pripremaju za konzumaciju.

Listovi se prikupljaju ručno, suše se i usitnjavaju. Zatim odležavaju u kontroliranim uvjetima između 9 i 24 mjeseca.

Stablo Yerba mate pretežno raste u sjeni u suptropskim prašumama koje obiluju visokim količinama vlage i visokim temperaturama.

Ako je kava crno zlato onda je mate čaj zeleno zlato. 

Mate čaj i njegova ljekovitost

Zašto nogometaši piju mate čaj? Mate čaj djeluje kao snažan stimulans na središnji živčani sustav i prirodno podiže razinu energije potičući stanice u mozgu na aktivnost. 

Yerba mate čaj pruža puno više od jutarnje rutine i razbuđivanja. Sadrži obilje minerala, antioksidansa, protuupalnih svojstava, vitamina, aminokiselina i polifenola.

Prednosti konzumacije Yerba mate čaja:

 • Potiče koncentraciju
 • Potiče rad metabolizma
 • Može smanjiti količinu želučanih bakterija
 • Podiže raspoloženje
 • Smanjuje osjećaj umora
 • Održava normalnu razinu šećera u krvi

Sve navedene prednosti postižu se zahvaljujući mikronutrijentima. Od kojih su najznačajniji:

 • Magnezij
 • Cink
 • Vitamin C
 • Željezo
 • Mangan
 • Niacin

Priprema 

Priprema se u karakterističnoj šalici za Yerba mate čaj no može biti serviran i u “običnoj” šalici. Tradicionalno se infuzira u calabash-u (mala posuda ili tikva), s pomoću bombilla-e (slamke za filtriranje) i dodavanjem vruće vode.

Smatra se da su za ovakav način pripreme zaslužni narodi koji su živjeli na području današnjeg Paragvaja. 

 

mate-green-čaj

 

Priprema Yerba mate čaja:

 • zagrijati 250 ml vode na 100 °C 
 • jedna čajna žlica mate čaja
 • Poklopiti i pričekati 5 minuta

Kakvog je okusa Yerba mate čaj? Kombinacijom ljekovitosti čaja i jednake snage kao šalica kave ovaj biljni čaj ima jedinstveni blago gorki okus u kojem se mogu osjetiti note dima i zemlje.

Mate čaj i postotak kofeina

Koliko kofeina sadrži? Mate čaj zapravo sadrži matein koji se nalazi u istoj skupini kemijskih spojeva kao i kofein. Djelovanje mateina je slično u usporedbi s kofeinom. 

No, matein neće prouzročiti poremećaj sna. U jednoj šalici mate čaja od 250 ml nalazi se oko 80 mg mateina. Ukupan iznos ovisi o načinu obrade listova biljke.

Ljudi koji piju kavu navode kako se razina kofeina u tijelu naglo podiže i naglo spušta u kratkom periodu. Što nije slučaju s ljubiteljima mate čaja koji se slažu kako u njihovom slučaju period “budnosti” traje puno duže.

Na kraju…

Kao i u bilo čemu ne preporučuje se pretjerivati u konzumaciji mate čaja. Budući da prema nutritivnoj vrijednosti ova biljka obiluje ljekovitim svojstvima sigurna je i preporučuje se za konzumaciju u trudnoći. 

Naravno, kao i na sve tijekom trudnoće treba paziti i na preporučen dnevni unos kofeina ili mateina.

Osim što ćete razbistriti misli i povećati koncentraciju na prirodan način, u šalici Yerba mate čaja ćete dobiti i vrijedne mikronutrijente. Budite umjereni i javite nam svoje dojmove! 

Shopping Cart
Scroll to Top