čaj-od-hibiskusa

Čaj od hibiskusa za mladolik izgled kože

Hibiskus je široko rasprostranjeno ukrasno i ljekovito bilje, podrijetlom iz Zapadne Afrike. Sinonim je za ljepotu i mladolik izgled, a u Europu je stigao prije 300 godina. 

Cvijet hibiskusa može se pronaći u različitim bojama i traje samo jedan dan, ali životni vijek biljke je gotovo pola stoljeća. “Hibiscus syriacus” ili sirijska ruža najzastupljenija je vrsta koja se može pronaći u brojnim vrtovima i dvorištima.

Hibiscus sabdariffa” je vrsta hibiskusa koja se najčešće koristi za pripremu čajeva. Karakterizira ga opor i blago kiseo okus s notama bobičastog voća.

Hibiscus sabdariffa” – nutritivna vrijednost

Cvijet “Hibiscus sabdariffa” unutar 100 grama sadrži:

 • 1.9 g proteina
 • 0.1 g masti
 • 12.3 g ugljikohidrata 
 • 2.3 g vlakana

Osim toga, sadrži i 17 mg vitamina C, 150 mg kalcija i 3 mg željeza. S obzirom na to da sadrži antioksidanse, vjeruje se kako redovita konzumacija čaja od hibiskusa može djelovati pozitivno na zdravlje. 

Antioksidansi usporavaju starenje, podržavaju rad srca i krvnih žila odnosno štite stanice od djelovanja slobodnih radikala.

Dobrobiti za zdravlje

Ljekovitost hibiskusa manifestira se na nekoliko načina. Tako da konzumacijom čaja od hibiskusa možemo:

 • Smanjiti krvni tlak
 • Smanjiti razinu kolesterola
 • Potaknuti mršavljenje
 • Dobiti pomoć u borbi protiv gripe i prehlade
 • Popraviti raspoloženje

Može pomoći kod izbacivanja tekućine iz organizma te se tako rješavamo i toksina iz tijela.

Čaj od hibiskusa

U prijevodu s japanskog jezika hibiskus označava “nježnost”. Čaj od hibiskusa je napitak bogat antioksidansima, iako se ne smatra čajem. Budući da njegova baza nije grm čajevca (Camelia sinensis).

Ne sadrži kofein, a kombinacija voćnog, slatkog i gorkog okusa podsjeća na brusnice, maline ili kupine.

Čaj od hibiskusa konzumira se diljem svijeta, a najviše u SAD-u, Njemačkoj, Japan, Kini, Južnoj Koreji i Francuskoj.

Biljka hibiskusa, stabljika i cvijet sadrže ponešto ugljikohidrata, kalcija, magnezija i vitamin C. S druge strane, pretpostavlja se da čaj od hibiskusa ima manje hranjivih tvari, ali ipak povoljno djeluje na organizam. 

Jedna studija provedena među 46 odraslih ljudi pokazala je kako je konzumacija 2 šalice čaja od hibiskusa dnevno unutar mjesec dana smanjila krvni tlak. Zajedno s promjenama životnog stila i prehrane, ali pokazalo se kako izostankom čaja od hibiskusa to smanjenje ne bi bilo toliko značajno.

Priprema čaja od hibiskusa

Kuća Čaja Split u svojoj ponudi ima voćnu mješavinu koja je prava vitaminska bomba! Voćna rapsodija čaj idealan i ukusan napitak koji se sastoji od jabuke, mrkve, hibiskusa, lemon verbene, šipka, slatkih listova kupine, crvenog ribiza, brusnice, drijena, te cvijeta crvenog različka.

 

čaj-s-hibiskusom

 

Priprema:

 • Na 2,5 – 3 dcl vode ide jedna čajna žličica;
 • Na litru vode ide jedna jušna žlica;
 • Temperatura vode neka bude 100 °C.
 • Držati u vodi poklopljeno između 8 i 10 min.

Nuspojave

Umjerenom konzumacijom čaja od hibiskusa možete izbjeći potencijalne nuspojave.

Ako ste trudni ili pokušavate ostati trudni ne preporučujemo konzumaciju, ali svakako se posavjetuje sa svojim obiteljskim liječnikom.

Cvijet hibiskusa traje 24 sata dok ne uvene. Ako vam netko pokloni cvijet ili čaj od hibiskusa možda vam želi poručiti da “iskoristite priliku”. 

Shopping Cart
Scroll to Top