Mogu li nam prirodni čajevi pomoći u borbi s aknama?

Akne su uobičajeni dermatološki problem koji se javlja kada se folikuli dlaka na koži zapuše i postanu upaljeni. Oni se najčešće pojavljuju na licu, vratu, prsima, leđima i ramenima. Akne mogu imati različite oblike i ozbiljnosti, uključujući:

  • Bijele komedone: Male bijele kvržice koje se formiraju kada se folikuli dlake začepe sebumom i mrtvim stanicama kože.
  • Crne komedone: Također poznati kao miteseri, crni komedoni su otvoreni folikuli dlaka koji su začepljeni sebumom i mrtvim stanicama kože. Boja crnih komedona rezultat je oksidacije sebuma na površini kože.
  • Papule: Male, crvene, upaljene kvržice koje se javljaju kada se folikul dlake upali.
  • Pustule: Upaljene kvržice koje sadrže gnoj. One su obično crvene s bijelim ili žutim vrhom.
  • Ciste: Duboke, bolne kvržice ispunjene gnojem koje se mogu razviti kada se infekcija proširi dublje u kožu. Ciste mogu ostaviti ožiljke ako se ne liječe pravilno.

Akne se najčešće javljaju tijekom puberteta kada hormonske promjene potiču povećanu proizvodnju sebuma. Međutim, mogu se pojaviti i kod odraslih osoba zbog hormonalnih fluktuacija, stresa, genetske predispozicije, nepravilne higijene kože, prehrambenih faktora i drugih vanjskih čimbenika.

Može li pravilnija prehrana pomoći pri rješavanju problema s aknama?

Pravilnija prehrana može imati određeni utjecaj na smanjenje problema s aknama, ali važno je napomenuti da prehrana nije jedini faktor koji utječe na pojavu akni. Genetika, hormoni, higijena kože i drugi vanjski čimbenici također igraju važnu ulogu.

Postoje neki prehrambeni faktori koji se smatraju mogućim okidačima za akne, iako istraživanja nisu uvijek dosljedna i individualne reakcije mogu varirati. Evo nekih potencijalnih povezanosti:

1. Visok glikemijski indeks hrane:

Hrana s visokim glikemijskim indeksom, poput rafiniranih ugljikohidrata i slatkiša, može izazvati veći porast razine šećera u krvi i potaknuti proizvodnju hormona koji mogu utjecati na pojavu akni. Uključivanje više složenih ugljikohidrata (npr. cjelovite žitarice, voće, povrće) može biti korisno.

2. Mliječni proizvodi:

Istraživanja su pokazala određenu povezanost između konzumacije mliječnih proizvoda i akni. Smatra se da mliječni proizvodi mogu utjecati na hormonalnu ravnotežu i potaknuti upalne procese u koži. Smanjenje unosa mliječnih proizvoda ili odabir alternativa poput biljnih mlijeka može biti vrijedno isprobati.

3. Masna hrana:

Iako izravna veza između masne hrane i akni nije dokazana, neki ljudi primjećuju da unos velike količine masne hrane može pogoršati njihove simptome. Umjereno konzumiranje zdravih izvora masnoća, poput orašastih plodova, maslinovog ulja i avokada, može biti korisno.

4. Antioksidansi:

Hrana bogata antioksidantima, poput voća i povrća, može pomoći u smanjenju upala u tijelu i podržati zdravlje kože.

Mogu li čajevi pomoći pri tretiranju akni?

Čajevi mogu pružiti određene prednosti u tretiranju akni, ali njihova učinkovitost varira od osobe do osobe. Evo nekoliko čajeva koji se često koriste u kontekstu tretiranja akni:

  • Zeleni čaj/bijeli čaj: Zeleni čaj je bogat antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju upale i oštećenja kože. Također se vjeruje da zeleni čaj može regulirati proizvodnju sebuma, prirodne masnoće kože koja može pridonijeti začepljenju pora. Možete piti zeleni čaj ili ga koristiti kao tonik za kožu.
  • Kamilica: Kamilica ima protuupalna svojstva i može pomoći u smirivanju upaljenih područja kože. Može se primijeniti izravno na kožu kao losion ili koristiti u obliku čaja za unutarnju upotrebu.
  • Kadulja: Kadulja je poznata po svojim antibakterijskim svojstvima. Može pomoći u suzbijanju rasta bakterija na koži i smanjenju upale. Koristite je kao tonik ili isperite lice nakon pripreme čaja od kadulje.
  • Neven: Neven ima protuupalna i antimikrobna svojstva. Može pomoći u smirivanju upale kože i poticanju zacjeljivanja. Možete koristiti neven kao losion ili koristiti čaj od nevena za umirivanje kože.

Važno je napomenuti da čajevi sami po sebi vjerojatno neće riješiti sve probleme s aknama. Redovita i pravilna njega kože, uključujući čišćenje, hidrataciju i primjenu odgovarajućih proizvoda, također je važna.

Može li žuti čaj pomoći pri sprječavanju izbijanja novih akni na licu i tijelu?

Žuti čaj se često pripisuje raznim koristima za zdravlje, uključujući poboljšanje stanja kože. Iako nema dovoljno istraživanja o specifičnim učincima žutog čaja na akne, neke od njegovih karakteristika mogu biti korisne za sprječavanje izbijanja novih akni na licu i tijelu.

Evo nekoliko potencijalnih načina na koje žuti čaj može pomoći u tom pogledu:

1.Antioksidativna svojstva: Žuti čaj sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa. Oksidativni stres može doprinijeti upalnim procesima u koži i pogoršati stanje akni.

2.Protuupalna svojstva: Protuupalni učinci žutog čaja mogu pomoći u smanjenju upale kože koja često prati akne. To može pomoći u umirivanju crvenila i oticanja.

3.Regulacija proizvodnje sebuma: Žuti čaj može pomoći u uravnoteženju proizvodnje sebuma, prirodnog ulja kože. Prekomjerna proizvodnja sebuma može dovesti do začepljenja pora i pogoršanja akni.

Naša preporuka žutih čajeva:

Vjerojatno jedan od najboljih žutih čajeva uopće. Izuzetno kvalitetan list ručno se oblikuje u sićušne, te precizne kolutove. Poseban u svakom pogledu, zasigurno će zadovoljiti i najzahtjevnije ljubitelje čaja.

Žuti Yellow Sun čaj obogaćen mangom, cimetom, kokosom, vanilijom, te ružom. Bez teina (kofeina), izuzetno pitak i djelotvoran, poznat po antioksidatvnim svojstvima, te povoljnom utjecaju na metabolizam.

Vrhunski žuti čaj sa vrlo malim udiom teina (kofeina), poznat još pod nazivom “ubojica masnoća”.

Ima li bijeli čaj neke benefite u borbi s aknama?

Bijeli čaj je vrsta čaja koja se smatra najmanje obrađenom i sadrži mnoge korisne tvari koje mogu imati blagotvoran učinak na kožu. Iako nema izravnih istraživanja o specifičnim učincima bijelog čaja na akne, njegove karakteristike i sastojci mogu pružiti neke benefite u borbi s aknama.

Evo nekoliko potencijalnih načina na koje bijeli čaj može biti koristan:

1.Antioksidansi: Bijeli čaj je bogat antioksidansima koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i slobodnih radikala koji mogu doprinijeti upalnim procesima u koži. Ova svojstva mogu pomoći u smanjenju upale i očuvanju zdravlja kože.

2.Protuupalna svojstva: Bijeli čaj ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smirivanju upaljenih područja kože. To može umanjiti crvenilo i oticanje povezano s aknama.

3.Anti-bakterijsko djelovanje: Neke studije su pokazale da ekstrakti bijelog čaja mogu imati antimikrobno djelovanje protiv bakterija koje su povezane s aknama. Ovo svojstvo može pomoći u suzbijanju rasta bakterija na koži i sprječavanju pogoršanja akni.

Naša preporuka bijelih čajeva:

Kombinacija bijelih čajeva i zelenog čaja bez teina, obogaćena sa listovima bambusa, pupoljcima ruže, laticama različka, te nanom.

Miješavina bijelog i zelenog čaja (bez teina), obogaćena cvijetom čaja, laticama božura i limunovom travom.

Vjerovatno najbolji među specijalitetima, s ponosom Vam predstavljamo najfiniji bijeli čaj obogaćen jasminom, zvan još Dragon Pearls…

Zaključak:

VAŽNO je naglasiti da su akne medicinski problem, iako često smetaju estetski. Ako imate ozbiljne probleme s aknama, preporučljivo je potražiti savjet dermatologa koji može pružiti odgovarajuće liječenje i upravljanje.

Shopping Cart
Scroll to Top