Kako pravilno pripremiti žuti čaj?

Priprema žutog čaja uključuje nekoliko koraka kako bi se postigao najbolji okus i aroma. Evo osnovnih koraka za pravilnu pripremu žutog čaja:

  • Zagrijte vodu: Zagrijte svježu hladnu vodu do temperature od oko 75-85°C. Izuzetno vruća voda može oštetiti delikatne arome žutog čaja i djelatne tvari, pa je važno koristiti nižu temperaturu u usporedbi s crnim čajevima.
  • Odaberite kvalitetan žuti čaj: Kvalitet žutog čaja također je važan. Pobrinite se da koristite svježi i kvalitetan listić žutog čaja. Najbolje žute čajeve i najveću ponudu možete pronaći na web stranici Kuća Čaja Split, ili fizički u trgovini na adresi Kralja Tomislava 6. u Splitu
  • Odmjerite čaj: Za šalicu žutog čaja obično se koristi otprilike 2 grama listića čaja. Međutim, to može varirati ovisno o vašim preferencijama i jačini okusa koju želite postići. Ako volite jači čaj, možete koristiti malo više čaja.
  • Infuzija: Stavite listiće čaja u infuzijski uložak ili čajnik i prelijte toplom vodom. Pustite da čaj odstoji oko 3 – 4 minute kako bi se arome i okusi lijepo razvili. Infuzijsko vrijeme može se prilagoditi prema vašim preferencijama. Kraće vrijeme infuzije rezultirat će blažim čajem, dok će duže vrijeme infuzije donijeti jači okus.
  • Posluživanje: Nakon što je čaj dovoljno odstajao, procijedite ga u šalicu ili čajnik i poslužite. Možete dodati limun, med ili šećer prema ukusu.

Prijedlog Kuće Čaja za pripremu žutog čaja:

Temperatura vode:
Nakon ključanja u čajniku, voda se ostavlja da se ohladi oko 5 minuta da bi se postigla optimalna temperatura između 70–80 °C.

Količina žutog čaja:
– na 2,5 dcl vode stavlja se 1 čajna žličica žutog čaja
– na 1 l vode stavlja se 1 jušna žlica žutog čaja.

Držanje žutog čaja u vodi:
Žuti čaj drži se u vodi/cjedilu poklopljen između 2-3 minute, a nakon toga se procijedi. Tijekom ovih nekoliko minuta antioksidansi (katehini) izlaze na površinu i imaju bolji učinak na organizam kada se čaj ispija.

Žuti čaj se ne bi trebao piti sa šećerom (zaslađivati) jer se na taj način smanjuje njegova učinkovitost. Ako ga baš morate sladiti, čaju dodajte korijen sladića, listove stevie.

Žuti čajevi i njihova prosječna cijena u Kući čaja Split kreće se oko 70 kn za 100 grama,  što je dostatno za konzumaciju žutog čaja za otprilike 21 dan/1L po danu.

Zaključak

Važno je napomenuti da su ovi koraci smjernice i možete ih prilagoditi prema svojim preferencijama. Isprobajte različite načine pripreme i prilagodite ih prema svom ukusu kako biste postigli najbolje rezultate.

Shopping Cart
Scroll to Top