rooibos čaj

Rooibos čaj i doba dana za konzumaciju dnevne doze

Rooibos čaj slavu je stekao zbog svog blagotvornog i okrepljujućeg djelovanja na ljudski organizam. Rooibos čaj je najbolji čaj za jačanje imuniteta organizma, tj. za bolji imunitet i krvnu sliku, a protiv gripa / prehlada / viroza (posebno u kombinaciji s mješavinom “Čaja za dišne puteve” iz Kuće čaja Split).

Svoj popularni naziv „majčino čudo“ rooibos je dobio jer potiče rad mliječnih žlijezdi za dojilje / mlade majke te otklanja i najteže oblike grčeva / kolika za bebe (posebno u kombinaciji s koromačem). Rooibos čaj – zdravi i prirodni “energetski napitak” prepun vitamina (prevladava vitamin C) i minerala (željezo, kalij, natrij, kalcij, bakar, cink, magnezij, fluor, mangan), od kojih prevladava željezo.

Je li rooibos čaj bez kofeina?

Napunite svoje “baterije” i povratite izgubljenu energiju, kako na poslu, tako i u privatnom životu! Idealan je napitak za proljeće i ljeto – pravo ljetno osvježenje te zdravi i hladni „Ice tea“ – ledeni čaj. Njegova najcjenjenija odlika je to što je blag za želudac i odličan za poticanje probave.

Apsolutno je bez teina (kofeina) te je stoga prikladan za sve populacijske skupine, posebice za trudnice protiv mučnina te za dojilje vezano uz smirivanje probavnih smetnji kod beba (grčevi / kolike). Također pogoduje osobama slabijeg imuniteta koje pate od raznih alergija. Rooibos čaj također sadrži i jedan mineral (alpha-hydroxy) koji je odličan kao pripomoć kod problematičnih koža (akne / prištići / bubuljice, dermatitis, nadražena koža, osip kod beba zbog pelena), tj. tinejdžerima i ostalima poboljšava ten bilo konzumacijom bilo nanošenjem na lice / kožu kao tonik.

Za još jači učinak za čišćenje problematičnih koža, rooibos čaj i kopriva pomiješani zajedno daju izuzetne rezultate. Velika prednost rooibos čaj je što može odstajati 24 sata, ne gubi na kvaliteti što ga čini idealnim dnevnim napitkom, pogotovo ljeti kada fantastično rješava problem žeđi (“Ice tea” – ledeni čaj), prirodnim putem nadomještava manjak vitamina i minerala kod pretjeranog znojenja (posebice sportaša i rekreativaca – za vježbanje), ubrzava oporavak organizma te je odličan kada se provodi prehrana za mršavljenje (npr. dijeta) jer rooibos čaj ne sadrži kalorije.o

S obzirom da nema teina (kofeina), rooibos čaj može se konzumirati tokom cijelog dana i to u većim količinama 1L do 2L, pa i više. Pogoduje svim dobnim skupinama, od trudnica/dojilja pa sve do sportaša.

Kako pripremiti rooibos čaj?

Da biste postigli optimalni organoleptički užitak, treba se poštivati pravilna priprema rooibos čaja, prema posebnoj proceduri kod koje je najvažniji omjer čaja i vode:

Temperatura vode:
Nakon ključanja u čajniku, voda postiže temperaturu od 100°C.

Količina rooibos čaja:
– na 2,5–3 dcl vode stavlja se 1 čajna žličica rooibosa
– na 1 l vode stavlja se 1 jušna žlica rooibosa.

Držanje rooibos čaja u vodi:
Rooibos čaj se drži u vodi/cjedilu poklopljen između 4-5 minute, a nakon toga se procijedi.

Rooibos čajevi i njihova prosječna cijena u Kući čaja Split kreće se oko 6€ za 100 grama, što je dostatno za konzumaciju rooibos čaja za otprilike 21 dan/1L po danu.

Koja su ljekovita svojstva rooibos čaja?

Blagotvorni učinci rooibos čaja i njegovo pozitivno djelovanje na zdravlje su mnogobrojni:

 • poboljšava imunološki sustav, tj. jača imunitet organizma – zdravi “energetski napitak”, puni vaše životne “baterije”
 • djeluje na ublažavanje probavnih smetnji u beba (grčevi / kolike)
 • ublažava želučane / probavne smetnje kod odraslih (čir, crijevne upale, mučnina, grčevi u crijevima, žgaravica)
 • smanjuje razdražljivost, glavobolje, živčanu napetost i nesanicu
 • štiti srce (za kardiovaskularne bolesti)
 • otkriveno je kako preventivno djeluje protiv nastanka raka
 • stručnjaci procjenjuju da pruža zaštitu i od oboljenja jetre i debelog crijeva
 • odličan za problematičnu kožu (akne / prištići / bubuljice, dermatitis) te značajno smanjuje svrbež kod bolesnika s dermatitisom
 • protiv gripa / prehlada / viroza
 • rooibos može biti koristan u sprečavanju starenja mozga i promjena u mozgu povezanih sa starenjem
 • dokazano djeluje protiv alergija, pripomoć za liječenje (astma, peludna groznica, ekcemi)
 • čišćenje problematičnih koža – ako se nanosi na kožu smatra se korisnim sredstvom u borbi protiv učinka godina
Shopping Cart
Scroll to Top