lapacho-taheebo-drvo-stablo

Taheebo čaj – drevni čaj svetog drveta

Pozitivne učinke kore Taheebo stabla uočili su još drevne civilizacije Inka, a nakon njih došli su Indijanci koji su Lapacho prozvali svetim drvetom.

Taheebo čaj nastao je korištenjem unutarnje kore stabala Lapacho Colorado ili Lapacho Morado (Tabebuia Avellanedae ili Tabebuia Altissima), roda Tebebuia. Taheebo je indijanski naziv za unutarnju koru tih stabala. Stabla se nazivaju još i Ipe Roxo ili Pau `D Arco

Ovaj drugi naziv, Pau `D Arco u prijevodu znači “drvo luk” što se odnosi na materijal od kojih su narodi portugalskog govornog područja izrađivali luk i strijele.

Te dvije vrste stabala imaju izuzetno lijepe cvjetove, jedan ljubičaste a drugi ružičaste (pink), a oba su mesožderi, što znači da jedu insekte. Odnosni, njihovi cvjetovi se mogu hraniti s insektima i tako braniti stablo od štetočina i parazita.

Taheebo ili Lapacho je tzv. “ozoniferno stablo” s ekstremno dubokim žilama, a raste na mjestima koja su bogata ozonom, pretežno u Srednjoj i Južnoj Americi. Brazil, Argentina, Bolivija, Paragvaj i Peru neke su od država čije stanovništvo svakodnevno uživa u blagotvornim učincima njegove kore. 

Otporno je na teže vremenske uvjete, a može narasti čak do 100 metara visine što je vrlo rijetko.

U nastavku teksta možete saznati više o ljekovitim svojstvima Taheebo čaja, koja su iskustva, nuspojave i gdje kupiti Taheebo čaj.

Ljekovitost Taheebo kore

Taheebo čaj često upotrebljavaju oboljeli od raka i alergija, kao alternativu ostalim metodama liječenja. Budući da aktivni sastojci Pau D`Arco stabla oslobađaju tijelo od toksina, tijelu se daje nova vitalnost, što utječe i na psihu i na um. 

Glavni aktivni sastojci Taheebo kore nazivaju se quinones, koji sudjeluju u borbi protiv bakterija, virusa i gljivica. Zbog svojih protuupalnih svojstava, ublažavaju bol i pomažu u jačanju imuniteta. 

Potencijalni pozitivni učinci na organizam:

 • Anti-age učinak za kožu
 • Jača imunitet
 • Stimulira proizvodnju crvenih krvnih stanica
 • Pomaže u borbi protiv bakterija
 • Liječi gljivične infekcije
 • Pomaže u liječenju bronhitisa
 • Pomaže u oporavku nakon bolesti

Depresivna stanja, nesanica i patološke tjeskobe mogu se ublažiti s Taheebo čajem. Postoje naznake da pomaže i kod alternativnog liječenja raka i AIDS-a. Međutim, nema dovoljno znanstvenih dokaza o uspješnosti u liječenju raka i AIDS-a.

Taheebo čaj

Taheebo čaj naziva se još i Lapacho čaj prema nazivu stabala odnosno kore od koje se priprema.

taheebo-čaj

Gdje kupiti Taheebo čaj? Kuća čaja Split u svojoj ponudi ima ekstrakt kore Lapacho stabla u pakiranjima od 50 g do 500 g.

Kako se priprema Taheebo čaj?

 1. Dodatni jednu čajnu žlicu sadržaja Taheebo čaja na 3 dcl vode
 2. Poklopiti i pričekati da voda zavrije
 3. Nakon toga, smanjiti vatru
 4. Na laganoj vatri kuhati još 20 minuta
 5. Čaj je spreman za konzumaciju

Kakvog je okusa? Taheebo čaj je punog okusa, blago opor, blago ljut i drvenast. 

Ne preporučujemo dovoditi čaj u dodir s metalom, stoga razmotrite koje opcije imate kad su u pitanju šalice i posuđe za kuhanje. Preporučujemo koristiti vatrostalne posude za pripremu Taheebo čaja.

Iskustva s Taheebo čajem

Znanstvena istraživanja su u kori ovih drveća pronašla sastojke otporne na gljivice i spore, iako je susjedno drveće i raslinje s njima gotovo pokriveno. 

Pojedini korisnici navode pozitivna iskustva. Odnosno, kako su nakon gljivične infekcije na koži i prije odlaska dermatologu postavljali obloge natopljene taheebo čajem na inficirana područja.

U periodu kraćem od tjedan dana, gljivična infekcija je neutralizirana, odnosno povukla se.

Nuspojave

Iako do sada nisu zabilježene ozbiljnije nuspojave nakon konzumacije Taheebo čaja, opreza nikad dosta.

Preporučena dnevna doza za konzumaciju Taheebo čaja je 5 grama, što bi značilo 1 – 2 šalice na dan. Ovisno o tome koju ste količinu koristili za pripremu čaja.

Trudnicama i dojiljama se ne preporučuje piti Taheebo čaj. Također, osobe koje piju tablete za tlak ili za krv preporučuje se savjetovati s obiteljskim liječnikom.

Svakako se držite uputa proizvođača čaja o preporučenim dnevnim dozama. 

Shopping Cart
Scroll to Top