lemon-verbena-biljka

Lemon verbena – biljka intenzivnog mirisa

Prema pojedinim navodima, francuski botaničar Philibert Commerson otkrio je biljku Lemon verbenu u drugoj polovici 18. Stoljeća.

Čaj od lemon verbene iznimno je popularan u Srednjoj i Južnoj Americi, posebno u Meksiku. Tamo ga nazivaju Te de cedrón. Čak ga koriste i za pripremu raznih alkoholnih pića i koktela.

Lemon verbena ili limunska verbena (Lippia citriodora, Aloysia citriodora ili Aloysia triphylla), biljka je podrijetlom iz Južne Amerike, gdje se može uzgojiti iz sjemena. Biljka je to s ugodnim i intenzivnim mirisom limuna i spada u Verbenaceae porodicu.

Može rasti u nizinama, ali i na višim nadmorskim visinama. Ne podnosi hladnoću jer joj više odgovara mjesto gdje je stalno izložena suncu. Raste do 3 m u visinu, a stanovnik je brojnih vrtova i parkova gdje širi svoje mirise uz šetnice.

Citriodora naziv vrste izveden je od riječi citrus (limun) i odorus (mirisan), što se odnosi na listove ove grmolike biljke. 

Listovi se koriste svježi ili sušeni za aromatiziranje napitaka i za proizvodnju eteričnih ulja. Najčešće se sušeni listovi lemon verbene koriste za pripremanje čaja.

Listovi su duguljasti, kao oštrica noža, duljine oko 10 cm. Cvjetovi mogu biti bijele i ljubičaste boje.

Osim čaja od listova limunske verbene, oni se koriste u kao ekstrakt u raznim slasticama i kao sastojak u kozmetičkim proizvodima. Svježi listovi koriste se i kao začin i dodatak brojnim jelima i umacima te se često stavlja kao dekorativni dodatak u buketima s cvijećem.

Ova tropska biljka ima brojne nazive kod nas. Pa se tako koriste nazivi kao što su Lujza, Četrina, Limunovac, Citronovac.

Ljekovitost Lemon verbene

Verbascoside je sastojak koji se nalazi u Limunskoj verbeni i potencijalno može djelovati protuupalno, kao antioksidans i neuroprotektivno na ljudski organizam. Može pomoći vratiti tijelo u ravnotežu i zaštititi ga od slobodnih radikala. 

Na 100 grama listova Limunske verbene nalazi se:

 • 1.1 g masti
 • 8.2 g ugljikohidrata
 • 1.3 g proteina
 • 65 mg kalcija
 • Vitamin A
 • Vitamin C
 • Vitamin E

Od ostalih korisnih spojeva tu su antioksidansi, hlapljiva ulja, flavanoidi i tanini.

Lemon verbena čaj

Kakvog je okusa Lemon verbena? Na prvu prevladava kiselkast okus limuna, a kasnije blago podsjeća na bosiljak.

biljni-čaj-verbena

Čaj od verbene može se pripremati kao samostalni napitak ili kao mješavina s drugim biljkama.

U ponudi imamo mješavinu (eliksir mladosti) zelenog “Mate” čaja, korijena sladića, komada ceylonskog cimeta, anisa, lemon verbene, aloe vere, ljute koprive, mente, lista ribiza, te ginsenga.

Osvježavajućeg i umirujućeg mirisa, Čaj od Lemon verbene budi okusne pupoljke i osjetila. 

Korisni učinci konzumacije čaja od Lemon verbene:

 • Djeluje umirujuće na organizam
 • Smanjuje razinu stresa
 • Može povećati otpornost organizma na bolesti
 • Potencijalno može smanjiti anksioznost
 • Može otkloniti nesanicu

Priprema čaja od Lemon verbene:

 1. Na 2.5 – 3 dcl kipuće vode ide 1 čajna žlica čaja.
 2. Ostaviti u vodi poklopljeno 3 – 5 minuta.
 3. Čaj je gotov, a po potrebi možete dodati i zaslađivač.

Čaj od verbene pruža snažnu limunsku aromu i djeluje umirujuće na organizam. 

Nuspojave

Iako do sada nisu zabilježene određene nuspojave nakon konzumacije čaja od limunkse verbena, ipak potrebno je pridržavati se uputa proizvođača o doziranju.

Prekomjerna konzumacija čaja može potencijalno prouzrokovati želučane probleme. U kombinaciji s određenim lijekovima potencijalno se može javiti pospanost.

Ako usporedno s konzumacijom čaja pijete i lijekove, preporučujemo zatražiti savjet od obiteljskog liječnika. Budući da je odgovor svakog ljudskog organizma potpuno individualan.

Biljka je bogata nutrijentima i ne sadrži kofein ili tein, stoga je potpuna sigurna za trudnice.

Shopping Cart
Scroll to Top