kamilica-ljekovitost-nuspojave

Kamilica – liječnica za biljke i ljude

Biljka kamilica se već stoljećima koristi kao prirodni lijek za brojna zdravstvena stanja. Njena ljekovita svojstva prepoznali su još u antičkom Egiptu, Rimu i Grčkoj.

Naziv biljke “Kamilica” izveden je iz grčke riječi khamaimēlon. U prijevodu bi khamai značilo “na zemlji”, a mēlon “jabuka”. Odnosno “jabuka na zemlji ili sa zemlje”, a povezano je s njenim specifičnim mirisom koji blago podsjeća na jabuku.

Poznato je oko 20 vrsta biljke kamilica, ali najčešće se koriste Rimska kamilica i Njemačka kamilica. Njihova razlika se očituje u eteričnom ulju. Rimska kamilica ima prozirno ulje, a njemačka više plavkasto.

Kamilicu je lako primijetiti u vrijeme cvatnje, od svibnja od kolovoza, uz staze, puteve i polja kao samoniklu ili zasađenu biljku.

Pripada porodici Asteraceae kao i tratinčica i suncokret. Zbog pozitivnog utjecaja na druge biljke koje rastu u njenoj blizini, dobila je nadimak “liječnica za biljke”.

Kamilica voli biti dugo izložena na suncu, u prosjeku joj je potrebno 8 do 10 sati na dan. Kako izgleda kamilica? Može narasti u prosjeku oko 60 cm u visinu, stabljika je tanka, cvjetovi imaju bijele latice, a listovi su mirisni i svijetlo zelene boje.

Ima široku primjenu u kozmetici, medicini i farmaciji. Pulvis kamilice (prah kamilice) koristi se u proizvodnji čaja i raznih drugih ekstrakata. 

Osim toga, rade se i eterična ulja ove biljke koja se koriste u aromaterapiji, za pripremu kupki i za opuštajuće masaže. Eterična ulja od cvjetova kamilice imaju plavkastu nijansu jer su bogata azulenom.

Kako kamilica djeluje na kožu?

kamilica-za-što-je-dobra

 

Kako kamilica djeluje na lice? Može ublažiti različite iritacije i stanja na koži. Poznato je njeno potencijalno djelovanje:

  • Protiv akni
  • Za liječenje opeklina i rana
  • U hidrataciji kože
  • U ublažavanju psorijaze
  • Kod upale oka

Potrebno je naglasiti kako se za liječenje kamilicom, upaljenih stanja kože, mogu koristiti oblozi natopljeni čajem od kamilice ili razni kozmetički proizvodi.

Čaj od kamilice

Zbog svog blagotvornog djelovanja koristi se i kao čaj za djecu. A upravo je čaj od kamilice jedan od najpoznatijih biljnih čajeva na cijelom svijetu.

 

mediterranean-mix

 

Kuća Čaja Split u ponudi ima mješavinu kamilice i drugih biljaka kao što su šipkova kora, korica limuna, limunova trava, cvijet naranče, hibiskus i menta.

Čaj od kamilice se u pravilu priprema tako da se kipućom vodom prelije sadržaj. Nikako se ne preporučuje kuhati na vatri cvjetove kamilice ili listove, jer se tako smanjuje njihov učinak.

Kakvog je okusa? Pri prvom gutljaju, okus se može opisati kao nježna nota jabuke i meda, zajedno s cvjetnim i biljnim završetkom.

Za što je dobar čaj od kamilice?

Ljekovitost

Ljekovitost kamilice potkrijepljena je znanstvenim istraživanjima vezanim za prisutnost flavonoida. Flavonoidi su kemijski spojevi u biljci, a iz kamilice je uspješno izolirano ih je oko 50. Ti spojevi mogu imati antibakterijski, antioksidativni i antikancerogeni učinak na organizam.

Kamilica kao lijek potencijalno može djelovati na način da:

  • Ublažava bolove i nelagodu tijekom PMS-a
  • kod menstrualnih problema
  • Smanjuje stres i anksioznost
  • Poboljšava kvalitetu sna

Može se reći kako je kamilica “zvijezda” među ostalim biljnim vrstama koje rastu u okruženju. Omiljena susjeda koja može potaknuti bosiljak, mentu i ružmarin da proizvode još više ulja.

Nuspojave

Nuspojave su rijetke, ako do njih i dođe one se općenito odnose na alergijske reakcije. Kihanje, crvenilo očiju, curenje nosa i drugi simptomi mogu biti znak da je osoba alergična na kamilicu. 

Za konzumaciju kamilice u trudnoći preporučujemo zatražiti savjet obiteljskog liječnika. Posebno u situacijama kad trudnice već uzimaju određene terapijske lijekove.

Također, osobe koje koriste sedative, lijekove za tlak i hormonske terapije trebaju biti svjesne kako kamilica može pojačati njihovo djelovanje. Upravo zbog toga, zatražite savjet liječnika ili ljekarnika.

Za kraj…

Kamilica može pozitivno djelovati na ljude, ali i na biljke. Spomenuto je da je sigurna za djecu, pa tako čaj od kamilice može umiriti bebe kojima rastu zubići ili pomoći im da zaspu.

Njen blagotvoran učinak za kožu lica, rane i opekline razlog je što se koristi u proizvodnji brojnih kozmetičkih i aromaterapeutskih proizvoda.

Ako vam je dan bio užurban i pun obaveza, šalica čaja od kamilice bi mogla pomoći i djelovati umirujuće i pozitivno na raspoloženje!

Shopping Cart
Scroll to Top