zasto-kopriva-zari

Kopriva – biljka bogata vitaminima i mineralima

Često tretirana kao običan korov, Kopriva je samonikla biljka koju je vrlo lako pronaći u prirodi. 

Kopriva (lat. Urtica dioica) je jestiva biljka koja ima sposobnost upijanja teških metala iz tla. Stoga i ne čudi činjenica kako kopriva obiluje mineralima kao što je željezo, ali i vitaminima te drugim nutrijentima.

Raste najčešće na zapuštenim i neodržavanim dijelovima šuma, livada, kanala i vrtova. Prisutna je na gotovo svim kontinentima, a može narasti do 150 cm u visinu. 

Poznata izreka: …”Neće grom u koprive”…potječe od vjerovanja da ako se kopriva stavi uz ognjište (mjesto gdje se loži vatra) grom neće udariti u kuću. 

Prema legendi, Rimljani su za vrijeme osvajanja svijeta nakon dugih i napornih bitki, namakali noge u vodi ispunjenom koprivama. Osim liječenja boli u kostima i reume, stari narodi su od koprive znali izrađivati konope, ribarske mreže i dijelovi odjeće.

Zašto kopriva žari?

 

kopriva-ljekovitost

 

Mnogi su na svojoj koži osjetili njenu moć i snagu nakon bliskog kontakta. Zašto kopriva žari? Osjećaj žarenja na koži javlja se zbog sitnih i gustih dlačica od silicija koje se nalaze na listovima koprive. 

Pri dodiru s kožom dlačice pucaju i ispuštaju mješavinu histamina, serotonina, acetilkolina i mravlje kiseline u kožu. Ta mješavina daje osjećaj žarenja na koži i uzrokuje pojavu plikova. 

Stabljika koprive sadrži visok udio vlakana pa se koristila za izradu tkanine i bojila. Koliko je izdržljiva i otporna govori činjenica da ima sposobnost retrovegetacije, odnosno nakon košnje ponovno može razviti svoj nadzemni dio.

Zanimljivo je da se biljka može koristiti kao gnojivo, fungicid i insekticid.

Ljekovitost koprive

Možda su starije generacije čule priče svojih baka kako je zdravo “okoprivati se”. Često se koristila kao alternativna metoda liječenja reume i išijasa. Žarenjem odnosno dodirom biljke i bolnog mjesta poboljšava se cirkulacija krvi. 

Za ovakvu vrstu “masaže” trebat će vam svježe ubrana kopriva i nešto strpljenja za žarenje koje slijedi.

čaj-od-koprive

 

Ljekovita svojstva koprive:

 • Pomaže kod slabokrvnosti
 • Pomaže kod upala mjehura
 • Može spriječiti nastanak bubrežnog kamenca
 • Pomaže rad jetre
 • Može ublažiti alergije na koži
 • Snižava krvni tlak
 • Ublažava afte
 • Smanjuje razinu šećera u krvi

Ljekovitost koprive rezultat je obilnog sadržaja nutrijenata. Svi dijelovi biljke, stabljika, listovi i cvijet sadrže:

 • Magnezij
 • Natrij
 • Fosfor
 • Kalij
 • Kalcij
 • Željezo
 • Vitamini A, B2, B5, C, K

Zanimljivo je da kopriva sadrži tri puta više kalcija i osam puta više magnezija od špinata. 

Čaj od koprive

Čaj od koprive je dobar za želudac i može potencijalno smanjiti nadutost trbuha. Osim toga blagotvoran je i umirujuć za konzumaciju prije spavanja.

Preporučuje se piti čaj od koprive za vrijeme sezonske gripe i prehlade, budući da potiče uklanjanje sluzi iz dišnog sustava.

Kao čaj, kopriva se može pronaći kao jedini sastojak ili kao mješavina s drugima biljkama.

Kuća čaja Split u svojoj ponudi ima biljnu mješavinu Slim and slender čaj koja može poslužiti kao pomoć kod mršavljenja. Sadrži zeleni Mate čaj, Pu-Erh čaj, koprivu, mrkvu, aloe veru, crni sljez i ciklu.

Nuspojave

Koprivu je gotovo nemoguće pronaći iz uzgoja jer najčešće se prikuplja i raste u prirodi. Treba biti oprezan prilikom branja koprive zbog toga što u prirodi raste na svakakvim tlima. Konzumacija biljke koja je rasla na tlu bogatom dušikom, može imati štetne učinke po zdravlje čovjeka.

Prekomjerno ispijanje čaja od koprive može prouzrokovati dehidraciju, jer potiče izmokravanje. 

Uz dvije do tri šalice dnevno možete biti bezbrižni. Ne preporučuje se konzumirati čaj od koprive za vrijeme trudnoće i dojenja, ali svakako zatražite savjet obiteljskog liječnika ili ljekarnika.

Shopping Cart
Scroll to Top