Temperatura vode:
Nakon ključanja u čajniku, voda se ostavlja da se ohladi oko 5 minuta da bi se postigla optimalna temperatura između 70–80 °C.
Količina žutog čaja:
– na 2,5 dcl vode stavlja se 1 čajna žličica žutog čaja
– na 1 l vode stavlja se 1 jušna žlica žutog čaja.
Držanje žutog čaja u vodi:
Žuti čaj drži se u vodi/cjedilu poklopljen između 2-3 minute, a nakon toga se procijedi. Tijekom ovih nekoliko minuta antioksidansi (katehini) izlaze na površinu i imaju bolji učinak na organizam kada se čaj ispija.
Žuti čaj se ne bi trebao piti sa šećerom (zaslađivati) jer se na taj način smanjuje njegova učinkovitost. Ako ga baš morate sladiti, čaju dodajte med ili palmin šećer, neku vrstu smeđeg šećera ili čisti javorov sirup.
Žuti čajevi i njihova prosječna cijena u Kući čaja Split kreće se oko 70 kn za 100 grama, što je dostatno za konzumaciju žutog čaja za otprilike 21 dan/1L po danu.