0
Vaša košarica je prazna!
Ažuriraj

Aroma

Aroma

Više je od 150 različitih aroma čaja te bezbroj kombinacija miješanja s drugim supstancijama. Svijanje lišća oslobađa eterična ulja koja određuju miris i aromu čaja. Dodavanjem prirodnih okusa cvijeća i voća izbor postaje vrlo širok.

Alkaloidi

Alkaloidi

Alkaloidi u čaju predstavljaju kofein (tein).

Crni čaj

Crni čaj

Dobije se fermentacijom listića čaja koji su nakon završetka postupka fermentacije gotovo crni te mu odatle naziv „crni čaj“.

Crveni čaj

Crveni čaj

To je skupina polufermentiranih (oolong/wulong) čajeva.

Čaj (riječ)

Čaj (riječ)

Dolazi od kineskog CHA’, dok ga u zapadnoeuropskim jezicima znamo kao TE, THE, TEE ili TEA. Izuzetak je portugalski naziv, on je najbliži izvornom: piše se CHA’, a izgovara [ša’].

Čajevac (Camellia sinensis)

Čajevac (Camellia sinensis)

Latinski naziv grma čajevca jest „Camellia sinensis“, a znan je i kao kineski, junanski čaj. Podrijetlom iz Kine (visok tri do četiri metra) danas se uzgaja u krajevima sa umjerenom klimom. Botaničko ime druge od dviju originalnih vrsta čajevca jest “Camellia assamica“, koja je znana i kao čaj assam, prema istoimenoj indijskoj regiji.

Dust (prah)

Dust (prah)

Čajna prašina koja sadrži djeliće čajnih listića manjih od 1 mm, prosijane nakon postupka valjanja. Služi za punjenje filter vrećica. Čaj najslabije kvalitete.

Fermentacija

Fermentacija

Fermentacija (vrenje) prirodni je proces raspada složenih organskih spojeva u čaju pod utjecajem enzima kojim se dobiva crni čaj. Fermentirani (crni) čaj razlikuje se od nefermentiranog (zelenog) po izgledu i po kemijskom sastavu te sadrži manje prirodnih sastojaka.

Fluoridi

Fluoridi

Crni čaj i dijelom zeleni čaj sadrže veće količine fluorida. To je važan mineral koji jača zubnu caklinu i zube te sprečava kvarenje zuba.

Gradacija listova

Gradacija listova

Čaj se prema veličini lista može podijeliti u četiri glavne skupine: listovi čaja, slomljeno lišće, sjeckano lišće i lišće u prahu. Gradacija lišća određuje boju, jačinu i okus čaja. Što je viši stupanj gradacije lišća, potrebno ga je dulje kuhati. Ovisno o tome u kojem se razdoblju godine čaj bere, razlikuju se čajevi iz proljetne, ljetne i jesenske berbe. Prema tome koji se listići otkidaju, razlikuju se čajevi iz vršnih pupoljaka te čajevi prvih, drugih pa sve do petih listića, gledano od vrha grančice naniže. Kakvoća i bogatstvo sastojaka najveći su na vrhu grančice.

Katehini

Katehini

Sastojci zelenog čaja koji predstavljaju antioksidanse. U zelenom čaju prisutne su 4 vrste katehina te se njima pridaje većina ljekovitih svojstava zelenog čaja.

Kofein

Kofein

Alkaloid koji sadrže zrna kave i listovi čaja stimulativnog je učinka za tijelo. Čaj sadrži upola manje kofeina od kave. Kofein u vrelom čaju dijelom je vezan, a dijelom slobodan, što znači da se sporije apsorbira – učinak je donekle slabiji, ali dugotrajniji.

Ledeni čaj

Ledeni čaj

Rashlađen napitak čaja, nerijetko s aromatičnim dodacima koji mnogostruko povećavaju ponudu okusa, popularan i za spravljanje punčeva, odličan za ljetne vrućine, najčešće se spravlja od rooibos i voćnih čajeva.

Minerali

Minerali

Minerali su esencijalne neorganske tvari nužne u ljudskoj prehrani. Sastojci su kalij, natrij, kalcij i magnezij te u manjim količinama željezo, jod, selen i fluor. Osim navedenog, u čaju se nalaze i mangan i cink.

Oolong čaj

Oolong čaj

Polufermentirani kineski čaj.

Pu-erh čaj

Pu-erh čaj

Originalna skupina čajeva iz Yunnana (kineske pokrajine i pradomovine čaja) kojoj se pridaju ljekovita svojstva. Postoje dva tipa čaja pu-erh: zeleni i zreli. Zreli se pravi od lišća zelenog čaja pu-erh koje je prošlo drugu fazu oksidacije. Vlažnost i temperatura pozorno se prate. Potom se čaj preša u razne oblike: pločice, diskove ili stošce. Dok se većina čajeva konzumira do godinu dana nakon proizvodnje, pu-erh je dobar godinama i još oplemenjuje svoju aromu. Često ga prije uporabe ostave da se natapa i dugo ga kuhaju (Tibetanci cijele noći). U Kini taj čaj rabe u medicini.

Polifenoli

Polifenoli

Nalaze se uglavnom u kori i rubnim dijelovima biljke, gdje kao antioksidansi štite tkivo ispod sebe. Upravo taj snažni antioksidacijski učinak čini polifenole u čaju vrijednima ljudima za zaštitu od bolesti.

Rooibos čaj

Rooibos čaj

Čaj od stabljika istoimenog južnoafričkog grma.

Slobodni radikali

Slobodni radikali

Slobodni radikali nestabilne su molekule koje mogu oštetiti DNK u stanicama, što vodi do raka kao i pojave tumora, dijabetesa, artritisa, oštećenja kože, … Mogu oksidirati kolesterol, što uzrokuje začepljenje krvnih žila, srčane probleme i infarkt. Oni, inače, nastaju u normalnom staničnom metabolizmu, ali i kao posljedica vanjskih utjecaja: pušenja, UV – zračenja, zagađenja okoliša… Općenito, nezdrav stil života može rezultirati neravnotežom odnosa slobodnih radikala i antioksidansa, koji se vežu uz radikale i neutraliziraju ih prije nego što prouzroče štetu.

Samovar

Samovar

U Rusiji i zemljama Srednje Azije neizbježna naprava za pripravu čaja koja napitak održava toplim.

Sušenje

Sušenje

Proces u kojem se zeleno lišće rasprostire za sušenje bilo prirodnim putem, bilo zagrijanim zrakom. Time se uklanja vlaga, a listovi postaju savitljivi i meki.

Tein

Tein

Kofein otkriven u čaju izvorno je dobio ime tein, iako je riječ o istoj supstanciji. Međutim, kako je u čaju ta tvar vezana, ima različiti mehanizam djelovanja na ljudski organizam u odnosu na kofein u kavi. Naime, kofein u čaju, za razliku od kave, ne utječe negativno na srce i krvotok, nego pojačava protok krvi i izmjenu tvari u mozgu. Od svih čajeva, najviše teina (kofeina) ima u pu-erh čaju, a nakon toga u crnom i oolong čaju. Tein razbuđuje, daje energiju, ubrzava metabolizam na način da koristi masnoće za dobivanje energije, odnosno podizanje temperature (ubrzanje metabolizma – veća potrošnja kalorija – mršavljenje).

Teanin

Teanin

Aminokiselina L-teanin sastojak je lišća čaja. Male količine nalaze se u ekstraktima zelenog i crnog čaja. Djeluje protiv nesanice i daje osjećaj opuštenosti te pomaže koncentraciji, što je sukladno stimulativnom učinku kofeina u čaju.

Tipovi

Tipovi

Ovisno o načinu spravljanja i stupnju fermentacije, čaj dijelimo na bijele, zelene (nefermentirani), crvene (polufermentirani) i crne (fermentirani). Uz brojna miješanja i dodatke, kao i razlike u podneblju i tlu, nebrojeno je tipova čaja.

Vitamini

Vitamini

Bez vitamina naš organizam ne može funkcionirati i zato ih redovito moramo konzumirati. Čaj sadrži mnoge vitamine.

Voda

Voda

Kakvoća vode ima iznimno važnu ulogu za okus čaja. Najbolja je meka voda neutralna okusa. Tvrde vode mogu promijeniti osnovnu aromu.

Zeleni čaj

Zeleni čaj

Da se spriječi fermentacija svježe ubrani listovi kratko se poprže (ili stave pod paru) i na taj način se uništavaju fermenti onemogućavajući fermentaciju. Dobiva se čaj s listićem zelenkaste boje (tako je i dobio naziv) koji sadrži sve prirodne sastojke, a posebno neke vitamine (npr. vitamin C).


100 grama pojedinog čaja Kuće čaja Split po dostupnim cijenama dostatno je za konzumaciju čaja za otprilike 21 dan/1L po danu.

Top